Den här klassikerna har jag varken smakat eller bakat tidigare. Jag har tänkt att det här är en kaka som bakas och fikas av dem som har någons slags relation till den, såsom barndomsminnen. Det har inte jag, här var det kubb, banankaka, chokladkaka och bullar som gällde.
I vilket fall så bakade jag den och förstår absolut varför den är populär. För dets första så är glasyren ungefär samma som den i Mandeltårta och jag älskar Mandeltårta- Mitt recept hittar du här.
Det här är det vanligaste receptet, ungefär, och botten är lite samma som en rulltårta. Nästa gång kommer jag göra den mer som Mockarutor för att få den där saftiga kakan som jag föredrar.
Silviakaka
10-16 bitar
Vaniljkaka:
3 st ägg
3½ dl socker
1½ dl vatten
3 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljpulver alt 1 msk vaniljsocker
Smör till formen
Topping:
215 g smör
2 dl socker
2 tsk vaniljpuler alt 1 msk vaniljsocker
3 st äggulor
2-3 msk kokos
Instruktioner:
Kaka:
- Sätt ugnen på 175 grader klä en form, ca 20 x 30 med bakplåtspapper och pensla pappret med smör.
- Vispa ägg och socker fluffigt.
- Vänd försiktigt ner vatten med en slickepott.
- Blanda mjöl, bakpulver och vanilj och sikta ner i smeten. Vänd runt försiktigt tills du har en jämn smet.
- Häll smeten i formen, jämna till och grädda i 20-30 minuter eller tills en provtsicka kommer ut torr.
Platta eventuellt ner kanterna med baksidan av en sked för att jämna till. Låt svalna.
Topping:
- Lägg smör, socker och vanilj i en kastrull och smält på medelvärme. Rör om tills sockret smält. Det får inte koka.
- Tillsätt gulor under vispning och värm tills det tjocknar något.
- Låt svalna 10 minuter.
- Gör hål, med ex en matkniv, glest i kakan och häll över hälften av toppingen. Bred ut och se till att det rinner ner i hålen.
- Häll på resten av toppingen och jämna till. Låt stå i 5 minuter och strösen över kokos.
- Ställ i kyeln för att stelna och skär sedan i önskade bitar.
Enkelt & gott!