Här är en smakrik sirap- och apelsinkaka som passar perfekt till adventsfikat. Det är en lättbakad och lite fastare variant av sockerkaka med en bas av kolasmakande sirap där även frostingen har smak av sirap.
Det här receptet tog jag fram i ett Instagramsamarbete tillsammans med Dansukker och deras ljusa sirap. Du kan se en video hur jag bakade den här. Dansukker sirap är den enda sirapen som odlas och tillverkas i Sverige.
Den här kakan gör sig allra bäst i lite tunnare bitar tillsammans med riktigt varmt kaffe eller glögg. Men jo, jag är rätt nöjd med apelsingranarna, tycker att de blev fina.
Siraps- och apelsinkaka
8-12 bitar
250 g smör
2½ dl sirap, ljus
1 st apelsin, skal från en + 1 dl saft
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 st ägg
Sirapsfrosting:
50 g smör
200 g färskost (ex Mascarpone)
3 msk sirap, ljus
1 st apelsin, skalet
Instruktioner:
- Ta fram smör och färskost till frostingen så att de blir rumstempererade.
Kaka:
- Smält smöret på medelvärme i en kastrull och tillsätt sirap, vispa tills det blandats. Låt svalna.
- Sätt ugnen på 150 grader och klä en 20 cm springform med bakplåtspapper i botten och längs insidan av kanterna.
- Riv skal och pressa saft ur apelsinen (1 dl).
- Blanda mjöl, bakpulver, apelsinskal och salt i en bunke.
- Vispa ihop ägg och apelsinsaft och tillsätt.
- Tillsätt hälften av smör- och sirapsblandningen och vispa samman. Tillsätt resten och vispa slätt.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 eller tills en provsticka kommer ut torr.
- Låt svalna helt i formen.
Frosting:
- Riv skalet av apelsinen.
- Vispa smör vitt.
- Tillsätt färskost opch vispa slätt.
- Tillsätt sirap och apelsinskal och vispa samman
- Lyft över kakan på ett fat och bred på frostingen. Toppa gärna med apelsingranar och florsocker.
Enkelt & gott!