Smakrikt nyponbröd

Nyponbröd bakalite.se 1Jag har bakat ett bröd med ett ekologiskt superfood, Healthwell Nyponpulver, men andra märken går lika bra.

Nypon har fastnat hos mig som nyponsoppa, inget annat, så när jag testade att baka bröd och smaksätta det med nypon så öppnades en ny smakvärld. Så kul!

Nypon är proppat med nyttigheter och även om just C-vitaminet inte är lika bra när det värmts upp så finns det massor av annat, utöver smaksättningen då, som boostar hälsan.

Det här är ett smakrikt, gott och mättande bröd som jag gärna har redo i frysen till varje morgon.

Jag gjorde även ett cashewsmör med samma smaksättning, receptet på det hittar du här.Nyponbröd bakalite.se cashew 2Nyponbröd
8 st

25 g jäst
3 dl vatten
2 msk rapsolja
2 msk nyponpulver
2 msk linfrön
1 msk honung
2 tsk salt
6-7 dl siktat dinkelmjöl

Instruktioner:
1. Lös upp jästen i ljummet vatten och tillsätt resterande ingredienser.
2. Arbeta snabbt samman.
3. Låt jäsa under bakduk i en halvtimme.
4. Dela i åtta delar och skeda upp på bakplåtspappersklädd plåt.
5. Låt jäsa övertäckt i ytterligare 30 min.
6. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.
7. Låt brödet svalna på galler.

Enkelt & gott!

1

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

4 Kommentarer
nyaste
äldsta mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Rebecka
Rebecka
3 år sedan

Brödet blev väldigt gott! Jag bytte ut nyponpulver mot nässelpulver men följde receptet utöver det. Eller tja, jag gjorde en limpa istället för bullar och hade brödet i 250 grader i 20 min och sedan ytterligare 20 min i 225 grader för att komma upp i en innertemp på runt 96 grader. Dock tycker jag nog att det var aningen salt, jag kommer minska mängden salt något nästa gång. Men tack för receptet och inspiration!

Yvonne
Svara på  Rebecka
3 år sedan

Hej Rebecka!

Vad roligt att du bakat nyponbrödet, fast utan nypon och i annan form. 😀
Jag brukar sällan följa recept utan höftar och varierar, lite som du, och gör det som passar bäst efter de ingredienser jag har hemma osv.

Mvh Yvonne

Robert
Robert
3 år sedan

Hej ! Jag är lite nyfiken om man kan göra nyponbröd och tillsätta puré istället för torkad ?
Har även jag fastnat för nypon .

Yvonne
Svara på  Robert
3 år sedan

Hej Robert!

ber om ursäkt för sent svar. 🙂
Jag är säker på att puré fungerar utmärkt istället för pulver. Eventuellt bör du tillsätta lite extra mjöl för att balansera vätskan.

Nypon är så himla gott, hoppas du gillar brödet!

Mvh Yvonne

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x