Hembakat landgångsbröd till smörgåstårta med Medelhavssmaker

Smörgåstårta bakalite.se 2Att baka sitt eget bröd till smörgåstårtan är enklare än man tror. Svårigheten, åtminstone för mig, är att skära rakt och jämnt men vad spelar det för roll när smaken blir så bra?

Det här brödet blir luftigt och ändå saftigt och passar perfekt med krämiga fyllningar. Brödet görs med fördel dagen före montering och skärs upp först så.

Ibland utgår jag från vilket porslin jag vill servera på innan jag väljer vad jag ska baka. Som i det här fallet.

Eftersom Budapeststubbe är en favorit har jag länge velat ha ett smalt rektangulärt fat att servera liknande bakverk på men har inte hittat något jag gillat. Jag hade ett i glas som jag fick när jag flyttade hemifrån som 16-åring men det gick sönder något år senare.

Lösningen är ett tapasfat från franska Pillivuyt, vars produkter syns i många av mina receptbilder. Älskar det vita och rena.

Just här ville jag välja andra smaker än de klassiska svenska och det blev en vegetarisk variant med Medelhavssmaker.

Jag använde Mascarpone men det går lika bra med vanlig färskost.Smörgåstårta bakalite.se 1Att täcka tårtan med tunna gurkskivor är en idé som kommer från Haga Bageri som jag gjorde min egen take på. Det går såklart att fläta eller bara lägga lite som man vill. Jag gillar att jag slipper fixa jämna kanter med kräm och kan dölja alla skavanker med gurka.

Beroende på hur tunt du delar bröden och hur många lager fyllning du vill göra så räcker det såklart till olika mycket. Brödet räcker exempelvis till två stycken stubbar med två lager fyllning, som den på bilden.

Brödet som blir över funkar hur bra som helst att steka till krutonger eller bara äta som, ja, bröd.Smörgåstårta bakalite.se 3Landgångsbröd

50 g jäst
7 dl vatten
1 dl rapsolja
1 msk socker
½ msk salt
11-13 dl vetemjöl

Fyllning 1:
150 g Feta- eller salladsost
250 g Mascarpone eller annan naturell färskost
1 dl soltorkade tomater

Fyllning 2:
250 g avokado (fryst går bra)
½ dl creme fraiche
½ st vitlöksklyfta
2 dl svarta oliver
svartpeppar

Topping:
1-2 st gurka
150 g vattenmelon
50 g Fetaost
1 msk sesamfrön, svarta

Instruktioner:

Bröd:
1. Klä tre limpformar, 1½ liter, med bakplåtspapper eller smörj dem med smör och bröa med mjöl.
2. Lös upp jästen i kallt vatten.
3. Tillsätt olja, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta samman, gärna med maskin, i 10 minuter och tillsätt mjöl tills du har en fast deg.
4. Låt jäsa övertäckt i två timmar.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i tre lika stora delar och forma till limpor.
6. Lägg limporna i formarna och låt jäsa övertäckt i ytterligare en timme.
7. Sätt ugnen på 175 grader.
8. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Knacka på bröden och om de låter ihåliga är de klara även om brödet fortfarande är ljust.
9. Låt svalna något i formen och vänd sedan ur bröden på galler där de får vila under bakduk, gärna över natten.

Fyllning 1:
10. Mixa Feta och Mascaspone till en slät röra.
11. Lägg hälften av röran i en skål och lägg åt sidan för att sen täcka tårtan med.
12. Grovhacka tomat och vänd ner i resten av röran.

Fyllning 2:
13. Mixa avokado, creme fraiche, vitlök och svartpeppar grovt.
14. Grovhacka oliverna och vänd ner.

Bröd:
15. När brödet vilat kan du skära det i delar. Eftersom det ska vara utan kanter börjar man med att skära av kortsidorna så tunt det går. Skär sedan man bort botten lika tunt. Dela sedan brödet på längden i 3-4 lika tjocka skivor, ca 1 cm tjocka.

På den sista delen skär du av den hårda kanten sen är brödet klart. Om du gör en smörgåstårta så är det smart att lägga bröden omlott för stabilitet.

Montering:
16. Lägg ett lager bröd på önskat fat och täck med fyllning nr 1.
17. Lägg ett till lager bröd ovanpå och täck med fyllning nr 2.
18. Lägg på det sista lagret bröd och spackla hela tårtan med mascarponekrämen som sparats.
19. Använd en mandolin för att skiva gurka på längden och täck sedan tårtan som du vill.
20. Skär melon i mindre bitar och toppa tårtan med dem. Smula över Fetaost och sesamfrön.

5

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

2 Kommentarer
nyaste
äldsta mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Cecilia Elmdahl
Cecilia Elmdahl
3 år sedan

Undrar hur många personer denna smörgåstårta är till?

vänlig hälsning
Cecilia

Yvonne
Svara på  Cecilia Elmdahl
3 år sedan

Hej Cecilia!

6 personer skulle jag säga. 🙂

Mvh Yvonne

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x