Det kan omöjligen vara bara jag som tycker att smultäcket i en vanlig smulpaj inte riktigt räcker till?
Lösning: Mjuksega grottor som smakar smulpaj redo att fylla med säsongens frukt och bär. De här fyllde jag med rabarber pga älskar rabarber. Smaksatte grottorna med kanel men det går lika bra med ingen krydda såväl som kardemumma eller vanilj.
Och såklart kan du krydda frukten eller bären.
Gjorde de här med äppelfyllning på uppdrag av Contura och ville testa med rabarber. Det blev precis lika gott som med äpple. Utmärkta att variera både med fyllning och kryddning.
Även perfekta att ha redo i frysen och fylla precis innan fikat.
Smulpajsgrottor med rabarber
8 st
Grottor:
100 g smör
1½ dl farinsocker, mjuk
1 st ägg
2 dl havregryn
1½ dl mjöl
1 tsk kanel eller ½ tsk kardemumma (kan uteslutas)
½ tsk bakpulver
1 krm salt
Fyllning:
100 g rabarber
15 g smör
½ dl strösocker
1 tsk potatismjöl
1/4 tsk vaniljpulver (kan uteslutas)
Instruktioner:
1. Ta fram smöret så att det blir mjukt.
2. Sätt ugnen på 175 grader och ställ åtta muffinsformar i en muffinsplåt.
3. Vispa smör och socker krämigt.
4. Tillsätt ägg och vispa samman.
5. Blanda mjöl, havregryn, kanel, bakpulver och salt. Tillsätt och vispa samman.
6. Fördela smeten i muffinsformarna och grädda i mitten av ugnen, ca 10-15 minuter eller tills de fått färg och känns stumma när du känner på dem.
7. Ta ut plåten ur ugnen och använd ett snapsglas eller något annat som är cylinderformat och i mindre omkrets än muffinsformen, för att göra en grop i varje grotta. Pensla glaset med olja så att degen inte fastnar, upprepa mellan varje kaka.
8. Lyft upp formarna och ställ på galler för att svalna helt.
Fyllning:
9. Dela rabarber i mindre bitar.
10. Smält smöret i en stekpanna på medelvärme och tillsätt rabarber, socker och potatismjöl. Låt sjuda tills rabarbern är mjuk.
11. Fördela fyllningen i kakorna och servera gärna med vaniljsås eller glass.
Enkelt & gott!