Spanish coffee är en varm kaffedrink som består av Licor 43, kaffe och grädde. Ungefär likadan som Irish Coffee men utan sockret eftersom likören redan är så pass söt.
Kladdkaka är ju ett säkert kort när det ska fikas eller bjudas på dessert och med den här karamelligt goda vanilj- och smörkolalikören så blir det extra gott!
Här är receptet på en ljummen Irish coffee kladdkaka.
Om du vill undvika alkohol så kan du blanda likören direkt i smeten och grädda med den i, jag tror att värmen i ugnen dödar alkoholen.
Om du vill göra kladdkakan glutenfri så kan du byta ut vetemjölet mot 1 dl mandelmjöl och 1 dl potatismjöl.
Spanish Coffee kladdkaka
8-10 bitar
Kladdkaka:
150 g smör
2½ dl farin- eller strösocker
2 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 st ägg
3 msk starkt kaffe eller espresso
Topping:
3-4 msk Licor 43
2 dl grädde
2 tsk kakao
Instruktioner:
Kladdkaka:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Klä en springform, 20 cm, med bakplåtspapper i botten och längs med insidan av kanterna.
3. Smält smöret och rör ner socker och kaffe, låt svalna något.
4. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt, tillsätt och vispa samman.
5. Tillsätt ägg, ett i taget, och vispa slätt.
6. Häll upp smeten i formen och jämna till.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter, mitten ska ha rest sig något och kanterna ha satt sig. Mitten ska vara något rörlig.
8. Ta ut och tryck direkt ner kanterna försiktigt med en sked. Upprepa medan kakan svalnar, jämna till hela kakan genom att försiktigt pressa baksidan av en sked mot ytan.
9. Stick hål över hela kakan med en provsticka eller liknande. Pensla Licor 43 över hela kakan och låt svalna i formen.
10. Lossa kakan försiktigt från formen och lägg på ett fat.
Topping:
10. Vispa grädden och bred eller spritsa på kakan, pudra med kakao. Alternativt servera grädden bredvid.
Enkelt & gott!