Klassiska drömmar ska smaka rejält av vanilj, de ska smälta i munnen och smula av sig. Tycker jag. En småkaka som känns given på ett kafferep. Om vi nu skulle slå till med ett sådant i någon slags historisk anda.
Det här receptet är skapat till Khoisan Gourmet som, bland annat, har flera olika produkter av äkta vanilj. Här har jag använt den i pulverform som fungerar bäst till sådana här torra kakor. Pulvret ger även kakorna lite mer färg än vi är vana vid, jag gillar det.
Vaniljdrömmar
24 st
100 g smör
2½ dl socker
1 dl rapsolja
3½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljpulver
½ tsk hjorthornssalt
Instruktioner:
1. Ta fram smöret så att det blir mjukt.
2. Sätt ugnen på 150 grader och klä två plåtar med bakplåtspapper.
3. Vispa smör och med elvisp tills det är krämigt, det tar några minuter.
4. Tillsätt olja, lite i taget, under kraftig vispning.
5. Blanda mjöl, vaniljpulver och hjorthornssalt och tillsätt, rör om tills allt är blandat.
6. Forma degen till bollar, ca 1 msk stora, och lägg glest på plåtarna.
7. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills de spricker och börjar få färg. Öppna inte ugnen under gräddningen.
8. Låt svalna helt på plåten.
Enkelt & gott!