Stor pepparkaka med frosting

En pepparkaka bakad i långpanna, fylld och toppad med syrlig vaniljfrosting. Den här är både saftig och fluffig och passar utmärkt både som tårta och kakbitar. Jag brukar skära rent kanterna på sådana här kakor och skära fyrkanter. Om du vill hoppa över det så kan du täcka kanterna med frosting istället.

Dekorerna med bär eller pepparkakor om du vill och det går alldeles utmärkt att halvera mängden frosting. Men du vet, det är sällan någon klagar över att det är för mycket kräm.

Ett annat, och lite enklare, sätt att baka den här är att skippa att dela den i mitten och bara ha frosting som topping. Då kan du även baka den i en 30 x 40 cm långpanna. Halvera mängden frosting och korta ner gräddningstiden bara. Den blir såklart tunnare men det är bara att skära lite större bitar.

Fylld pepparkaka i långpanna
10-20 bitar

Kaka:
3 dl yoghurt, ca 10 % fetthalt
3 st ägg
2 dl neutral olja
5½ dl vetemjöl
3½ dl socker
2 msk pepparkakskrydda
2½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt

Frosting – kan halveras om man så vill
150 g smör
600 g färskost
5 dl florsocker
1 msk lime- eller citronsaft
1 tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker

Topping:
1-2 st pepparkakor
ev lingon, granatäpple, tranbär eller andra syrliga bär

Instruktioner:

  1. Ta fram smör och färskost till frostingen så att det blir rumstempererat.
  2. Sätt ugnen på 175 grader, klä en ugnsform (ca 20 x 30 cm) med bakplåtspapper. Läs i texten ovan om du vill göra en större variant.

Kaka:

  1. Vispa ihop ägg, olja och yoghurt.
  2. Blanda, mjöl, socker, bakpulver, pepparkakskrydda och salt och tillsätt. Vispa ihop till en slät smet.
  3. Häll smeten i formen och jämna ut.
  4. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills kakan stannat helt och en provsticka kommer ut torr.
  5. Använd baksidan av en sked och jämna till kakan om det behövs. Låt svalna i formen.

Frosting:

  1. Vispa smöret fluffigt och vitt.
  2. Tillsätt florsocker, vanilj och lime. Vispa slätt.
  3. Tillsätt färskost och vispa snabbt ihop till en fast kräm.

Montering:

  1. Lyft upp kakan ur formen och lägg i ett nytt bakplåtspapper. Lossa kakan från pappret och halvera den. Lägg tillbaka den undre delen i formen. Jag använder en tårtdelare för att få det jämt men en stor kniv går bra. Det kan behövas hjälp att lyfta över kakan men om den går sönder är det enkelt att lappa ihop i formen.
  2. Bred eller spritsa hälften av frostingen jämnt på kakan och lägg den andra delen ovanpå, tryck ihop försiktigt.
  3. Häll det sista av frostingen ovanpå och jämna ut. Ställ i kylen för att stelna. Strö över krossade pepparkakor.

Om du även vill ha bär på kakan så kan du sätta dit dem nu, om de är färska, om du använder frysta bär så är det bättre att strö på vid servering.

  1. Skär i önskade bitar och servera rumstempererad.

Enkelt & gott!

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x