
En saffranskaka bakad i långpanna, toppad och fylld med syrlig vaniljfrosting. Den här är både saftig och fluffig, lite som trolleri, och passar utmärkt som tårta eller kakbitar. Jag brukar skära rent kanterna på sådana här kakor och dela dem i fyrkanter. Om du vill hoppa över det så kan du täcka kanterna med frosting istället.
Servera gärna med bär eller nötter men det går naturligtvis bra utan. Du kan självklart halvera mängden frosting men det är sällan någon klagar över att det är för mycket.
Ett annat, och lite enklare, sätt att baka den här är att skippa att dela den i mitten och bara ha frosting som topping. Då kan du även baka den i en 30 x 40 cm långpanna. Halvera mängden frosting och korta ner gräddningstiden bara. Den blir såklart tunnare men det är bara att skära lite större bitar.

Fylld saffranskaka i långpanna
10-20 bitar
Kaka:
1 g saffran
3 dl yoghurt, ca 10 % fetthalt
3 st ägg
2 dl neutral olja
5½ dl vetemjöl
3½ dl socker
2½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
Frosting – kan halveras om man så vill
150 g smör
600 g färskost
5 dl florsocker
1 msk lime- eller citronsaft
1 tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
Topping:
ev lingon, granatäpple eller pistagenötter

Instruktioner:
- Ta fram smör och färskost till frostingen så att det blir rumstempererat.
- Sätt ugnen på 175 grader, klä en ugnsform (ca 20 x 30 cm) med bakplåtspapper. Läs i texten ovan om du vill göra en större variant.
Kaka:
- Mortla saffran med lite socker.
- Vispa ihop ägg, olja, yoghurt och saffran.
- Blanda, mjöl, socker, bakpulver, salt och vaniljsocker och tillsätt. Vispa ihop till en slät smet.
- Häll smeten i formen och jämna ut.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills kakan stannat helt och en provsticka kommer ut torr.
- Använd baksidan av en sked och jämna till kakan om det behövs. Låt svalna i formen.
Frosting:
- Vispa smöret fluffigt och vitt.
- Tillsätt florsocker, vanilj och lime. Vispa slätt.
- Tillsätt färskost och vispa snabbt ihop till en fast kräm.
Montering:
- Lyft upp kakan ur formen och lägg i ett nytt bakplåtspapper. Lossa kakan från pappret och halvera den. Lägg tillbaka den undre delen i formen. Jag använder en tårtdelare för att få det jämt men en stor kniv går bra. Det kan behövas hjälp att lyfta över kakan men om den går sönder är det enkelt att lappa ihop i formen.
- Bred eller spritsa hälften av frostingen jämnt på kakan och lägg den andra delen ovanpå, tryck ihop försiktigt.
- Häll det sista av frostingen ovanpå och jämna ut. Ställ i kylen för att stelna.
Om du vill ha bär på kakan så kan du strö på det nu, om de är färska, om du använder frysta bär är det bättre att strö på vid servering. - Skär i önskade bitar och servera rumstempererad.

Enkelt & gott!