Stor saftig kanelbullekaka med vaniljkräm

Stor och saftig kanelbullekaka med vaniljkräm, hur gott som helst! Samma smaker som vanliga kanelbullar med vaniljkräm men med annan deg. Helt olika och ändå lika.

Snabbare och enklare att baka än med vanlig vetedeg och man skulle kunna säga att den här kakan smakar lite mer som kanelbullens mitt än själva bullen.

Jag använde hälften malen kardemumma och hälften färskmald så du väljer det du föredrar. Penslade även med sockerlag eftersom jag gillar att ytan får ett lätt krisp men det är inget som behövs. Sockerlag gör du enkelt genom att blanda en del hett vatten med en del socker och rör om tills sockret smält.

Receptet jag utgått från är det här: Stor kardemummakaka, ett av de populäraste recepten jag har.

Kanelbullekaka med vaniljkräm
ca 16 bitar

Kaka:
200 g smör
4 dl socker
1 st ägg
3½ dl mjölk
10 dl mjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma

Fyllning 1:
½ dl socker
1 msk kanel

Fyllning 2:
1-2 dl vaniljkräm

Topping:
½ dl pärlsocker
2 msk sockerlag (kan uteslutas)

Instruktioner:

  1. Ta fram smör så att det blir mjukt.
  2. Förbered vaniljkrämen, ex marsánkräm, och lägg i en spritspåse.
  3. Klä en ugnsform, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper och sätt ugnen på 175 grader.
  4. Vispa smör och socker krämigt.
  5. Tillsätt mjölk och ägg och vispa samman.
  6. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och kanel. Tillsätt och vispa, eller rör om, till en deg.
  7. Häll hälften av degen i formen och jämna ut.
  8. Strö över socker och kanel och tryck ner det något i degen.
  9. Skeda över resten av degen och jämna ut.
  10. Klipp en öppning i spritspåsen och tryck ner vaniljkräm med jämna mellanrum. Jag gjorde så att det blir 16 bitar.
  11. Strö över pärlsocker.
  12. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter eller tills kakan fått färg och en provsticka kommer ut torr.
  13. Pensla eventuellt med sockerlag och låt svalna helt i formen. Skär i bitar.

Enkelt & gott!

4
Prenumerera
Notis om
guest

8 Kommentarer
nyaste
äldsta mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Magda
Magda
7 dagar sedan

Ingen aning vad jag gjorde för tok, men 175⁰c i 25-30 min; blev för min kaka 35 min i 175⁰c, och nästan 200⁰c i 15-20 min😬, och knappt klar; även efter den behandlingen 🤔 Detta skedde i en helt vanlig ugn..
Får väl se hur mittendelen blev, när väl har svalnat. Var ju tvungen att ta ut den tillslut..
Kantbitarna smaka väldans gött iaf.
Btw: Jag hällde i bra mycket vanillinsocker i smeten också, då jag vägrar baka något sött utan denna vanliga men ack så goda smak😁

Maria
Maria
13 dagar sedan

Det var fantastiskt, tack för receptet!

Anna
Anna
14 dagar sedan

Men gu så smaskigt!!! En fråga, om man gör marsánkräm, behöver det vara den man kokar då eller funkar det med den kalla?🌸

Anna
Anna
Svara på  Yvonne
14 dagar sedan

Åh tack så mycket för svaret! Blir att baka denna till på fredag, då ska vi ha avtackning för en kollega 🥰

8
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x