Syltgrottor i all ära men jag får sällan till den perfekta sprödheten (sprödma?!) när jag gör dem i formar. Antingen blir de för spröda så de faller isär eller så blir de lite för tjocka och inte spröda nog.
Här är min kompromiss. Syltsnittar i en något större storlek som fått en utmärkt sprödhet (jag vill säga sprödma) och så mycket snabbare att baka än att hålla på med grottor.
För ja, jag föredrar att det går snabbt och är enkelt. Inget onödigt pill.
Jag har fyllt de här med hallonsylt, hemmagjord sylt från mamma som smakar extra gott, men du kan välja vilken typ av sylt du vill.
Stora syltsnittar
20 st
125 g smör
1 dl socker
1 st ägg
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Fyllning:
½ dl hallonsylt
Instruktioner:
1.Ta fram smör så att det blir mjukt, alternativt hyvla smöret med en osthyvel.
2. Vispa samman mjukt smör med socker så att det blir krämigt.
3. Tillsätt ägg och vispa samman.
4. Blanda mjöl och bakpulver, tillsätt och vispa samman.
5. Krama ihop degen för hand plasta in. Lägg i kylen att vila en halvtimme.
6. Sätt ugnen på 200 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
7. Ta ut degen och dela den i hälften. Forma till två längder, lika långa som plåtens kortsida.
Gör en fördjupning i mitten av längderna och lägg i sylt.
8. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills längderna fått lite färg.
9. Dra av kakorna med hjälp av pappret på bänken och låt svalna i några minuter.
10. Skär längderna i sneda bitar medan de fortfarande är varma. Låt svalna helt.
Enkelt & gott!