Chokladmuffins ska vara saftiga och ha massor av kakao och chokladsmak. Tycker att jag lyckats med det i det här receptet. Chokladen inuti har smält ut och sipprat runt och så har chokladen ovanpå smält ut sådär kladdigt gott.
Det här receptet ger tolv saftiga chokladmuffins och det är väldigt enkla att baka. Det svåraste, om man nu ska hitta något svårt, är att hacka chokladen och det kan du ju skippa om du väljer chokladknappar.
Det här med kakaomängd, det är så olika beroende på vilket varumärke du använder. En del kakaosorter är så väldigt milda medan andra har kraftig kakaosmak. Det kan vara så att det är en vanesak, jag har gått över till lite dyrare kakao av högre kvalitet nu när jag bakar så mycket. Tidigare var jag helt nöjd med de vanliga sorterna som finns i matbutikerna.
Jag föredrar ju rejält med kakaosmak medan mina barn föredrar de mildare varianterna. Jag skulle alltså ta 2 dl kakao om muffinsarna är till mig och 1 dl om de är till barnen. Du kan välja om du vill ha enbart ljus eller mörk choklad eller mixa precis som du gillar. Går såklart även bra med vit choklad.
Den här gången använde jag chokladrops, som chokladknappar men mindre. Gillar hur de smälter inuti och ovanpå. Du kan även lägga på lite extra choklad direkt när du tagit ut muffinsen ur ugnen.
De här är bakade med olja och yoghurt istället för smör vilket ger saftigare och ändå fluffigare chokladmuffins.Chokladmuffins
12 st
5 dl mjöl
1-2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
3 st ägg
3 dl strösocker
2 dl rapsolja
3 dl yoghurt, ca 10%
100 g ljus choklad
100 g mörk choklad
Instruktioner:
1. Sätt ugnen på 175 grader och ställ 12 muffinsformar i en muffinsplåt.
2. Sikta och blanda de torra ingredienserna.
3. Vispa ihop ägg och socker ordentligt.
4. Tillsätt olja och yoghurt, vispa slätt.
5. Tillsätt de torra och vispa snabbt ihop till en slät smet.
6. Grovhacka chokladen, eller använda chokladknappar, och lägg undan ca 1 dl.
7. Vänd ner resten av chokladen i smeten.
8. Fördela smeten i muffinsformarna, fyll nästan hela och toppa med den sparade chokladen.
9. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter eller tills muffinsen stannat och en provsticka kommer ut torr.
10. Låt svalna helt i formen.Enkelt & gott!