Lime är gott, kokos är gott, salt lakrits är gott så vips har vi en kombinerad kladdkaka. Inte svårt alls och de här kan göras i ganska små bitar eftersom det är så mycket smak i varje. Och mycket choklad.
Förut gjorde jag en citronkladdkaka med samma topping, den finns här, det är i stort sett samma recept men utan kokos. Om du vill baka en vanlig kladdkaka med saltlakritsganache på så finns ett sådant recept här.
Lime- och kokoskladdkaka med saltlakritstopping
8-12 bitar
Kladdkaka:
3 st lime
150 g smör
150 g choklad, vit
1½ dl socker
2 dl vetemjöl
½ dl kokos
2 st ägg
Lakritstopping:
2 dl grädde
200 g choklad, mörk
2 msk saltlakritssirap
ev svart gelfärg
Dekoration:
kokos
limeskal
saltlakritsströssel
Instruktioner:
Kladdkaka:
- Sätt ugnen på ugnen till 175 grader. Klä en springform, 20 cm, med bakplåtspapper i botten och längs insidan av kanterna.
- Riv skalet av limen och pressa ur saften.
- Grovhacka chokladen och smält tillsammans med smöret i mikron, på låg temperatur under korta intervaller. Rör om mellan tills du har en slät kräm.
- Tillsätt limeskal, limesaft, socker, mjöl och kokos. Rör slätt.
- Tillsätt ett ägg i taget och rör slätt mellan varje.
- Häll smeten i formen och jämna till.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills kakan stannat.
- Jämna eventuellt till kakan med baksidan av en sked. Låt svalna medan du gör topping.
Topping:
- Grovhacka chokladen och lägg i en bunke tillsammans med grädde. Mikra på låg temperatur under korta intervaller och rör om mellan, tills du har en slät chokladkräm.
- Tillsätt lakrits och ev färg och rör slätt.
- Bred ut chokladen, strö ev över limeskal, lakritsströssel och kokos.
- Ställ i kylen för att stelna, minst fyra timmar men gärna över natten.
- Lossa försiktigt springformens kanter servera rumstempererad.
Enkelt & gott!