Kanelbullar, dessa ljuvliga bullar jag inte kan få nog av.
Plötsligt blev det en ny variant och den här är den godaste jag någonsin ätit. Helt enkelt skurna babkabullar.
Det är inte en luftig och fluffig kanelbulle utan en tung och saftig sådan.
Otroligt saftig. Och rätt snygg om jag får säga det själv.
Nu är det ju så att den extrema saftigheten kommer från hur bullarna nästan kokar i smör när de gräddas. Ett litet smörbad.
Det är viktigt att använda rejäla formar när du gräddar de här, pga av ovan nämnda bad.
Jag har använt stora muffinsformar i silikon från Pufz, bara ställa 12 på en plåt och det blir perfekt. Den svarta du ser på bild.
Jag har också använt Stora muffinsformar från Toppits som jag ställde i en muffinsplåt – blev så bra!
Som vanligt så har jag kalljäst degen, det blir ju så mycket bättre!
Om du inte har lust eller ork att vänta så kan du dubbla mängden jäst och ljumma mjölken. Låt degen jäsa i bunken en timme och följ sen instruktionerna från steg 7.Babkabullar
24 st stora
Vetedeg:
3 dl mjölk
2 dl vatten
25 g jäst
1½ dl socker
2-3 tsk kardemumma, gärna färskmalen
12 dl mjöl
½ tsk salt
150 g smör
Fyllning:
150 g smör
1 dl socker
2 msk kanel
½ msk kakao
Sockerlag:
½ dl vatten
½ dl socker
Instruktioner:
Vetedeg:
1. Ta fram smöret så att det blir rumstempererat. Om du inte har tid så kan du istället hyvla smöret tunt.
2. Häll kall mjölk och vatten i bunken och lös upp jästen.
3. Tillsätt socker, kardemumma och mjöl. Arbeta samman.
4. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt tillsammans med saltet.
5. Arbeta samman till en glansig och smidig deg som släpper från bunkens kanter. Det tar ca fem minuter med maskin eller tio minuter för hand.
6. Plasta in och ställ i kylen över natten.
7. Ställ stora muffinsformar i en muffinsplåt eller använd exempelvis sådana här.
8. Dela kallt smör i mindre bitar och blanda med socker, kanel och kakao. Vispa samman med en elvisp tills du har en bredbar massa.
9. Dela degen i två delar och kavla varje del till plattor, ca 45 x 45 cm.
10. Bred fyllning över hela plattan och rulla ihop den till en tight rulle, som när du ska göra bullar.
11. Dela hela rullen i mitten längs med längden och tvinna försiktigt ihop med ränderna uppåt. Skär bitar, 3-4 cm breda och lägg i formarna. Se bild här bredvid.
12. Låt jäsa övertäckt i en timme.
Sockerlag:
13. Koka upp vatten och blanda med socker, rör om tills sockret lösts upp.
Gräddning:
14. Sätt ugnen på 220 grader.
15. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 10-12 minuter, eller tills de fått färg och känns fasta när du trycker lite lätt ovanpå bullarna.
16. Pensla bullarna direkt när du tagit ut dem med sockerlag och låt svalna helt i formarna.
Gott & enkelt!