Supergoda kolafyllda chokladkakor med mjölkchokladtopping

Kolafyllda chokladkakor bakalite.se 1Chokladkakor i två lager med kolafyllning och med mjölkchokladganache ovanpå. Kan det vara något?

Bakad i långpanna. Eller kortpanna kanske vi ska kalla det. En mindre ugnsform helt enkelt.

Det är ungefär som mördegskakor med mjuk kolafyllning, och såklart, toppat med mjölkchoklad eftersom vi gillar choklad. Toppingen kan hoppas över om det bara är kakorna du är ute efter.

Kakorna kan skäras i vilken form och storlek du vill men se till att ha en vass kniv och att kakan är helt kall. Eventuellt kan du stoppa den i frysen en stund innan.

Om du vill testa en liknande men ljus kaka med salt kola så hittar du det receptet här.Kolafyllda chokladkakor bakalite.se 3Kolafyllda chokladkakor
150 g smör
2 dl socker
1 st ägg
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
½ tsk bakpulver
en nypa salt

Fyllning:
1½ dl dulce de leche eller annan kolasås
2 tsk vetemjöl

Topping:
125 g ljus choklad
1 dl grädde
5 g smör

Kaka:
1. Sätt ugnen på 200 grader, klä en liten ugnsform, 15 x 20 cm, med bakplåtspapper. Fukta pappret och krama ur det så är de lättare att få det att passa formen.
2. Vispa samman rumstempererat smör och socker.
3. Tillsätt ägg och och vispa samman.
4. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt, tillsätt smeten och vispa slätt.
5. Fördela hälften av smeten i formen och tryck ut den jämnt.
6. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter. Ta ut och låt stå medan du gör blandar kolan.
7. Stäng inte av ugnen.

Fyllning:
8. Vispa samman dulce de leche eller annan kolasås med mjöl.
9. Bred fyllningen jämnt på kakan.
10. Resten av degen ska läggas ovanpå kolalagret. Lättast är att ta lite deg i taget, platta ut i handen och lägg försiktigt ovanpå kolan utan att trycka ner.
11. Grädda i ytterligare 8 minuter.
12. Låt svalna och ställ sedan i kylen i några timmar så att kolan stelnar något.

Topping:
13. Grovhacka chokladen och lägg i en bunke tillsammans med smöret.
14. Värm upp grädden tills den börjar ryka och häll över chokladen. Låt stå en minut och rör sedan om till en slät chokladkräm.
15. Bred chokladkrämen över kakan och ställ i kylen för att stelna.
16. Skär upp kakan i önskade bitar. Obs! Se till att kakan är kall när du skär upp den med en riktigt vass kniv. Ställ in kakan i frysen en stund innan så blir det lättare.

Enkelt & gott!

25

Författare: yvonnelandin

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x