En mjuk glutenfri mandelbotten toppas av två lager sammetslen chokladtryffel och saltrostad mandel. Hur gott som helst!
Den här varianten är naturligt glutenfri eftersom botten består av främst mandel, det smakar ungefär som en biskvibotten. Gott alltså.
Tryffeltårtor, eller chokladganachetårtor, är tacksamma att bjuda på. Den ser svår ut och känns väldigt lyxig men är enkel att göra. Tryffeltårtor kan förberedas flera dagar i förväg och varieras genom att servera med allehanda godsaker. En klick grädde, lite glass, frukt och bär. Bara kör!
Det går fint att variera chokladstyrka efter smak.
Tryffelkaka på mandelbotten
8-12 bitar
Botten:
50 g smör
1 3/4 dl mandelmjöl
½ dl potatismjöl
3/4 dl socker
1 krm salt
2 st ägg
Fyllning 1:
300 g choklad, mörk
2 dl grädde
10 g smör
Fyllning 2:
200 g choklad, ljus
1½ dl grädde
10 g smör
Topping:
1-3 msk mandelspån, rostade
1 tsk msk flingsalt (kan uteslutas)
Instruktioner:
Botten:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform, 20 cm, med bakplåtspapper i botten och längs insidan av kanterna.
2. Smält smöret och låt svalna något.
3. Rör ihop mandelmjöl, potatismjöl, socker och salt.
4. Tillsätt ägg och vispa samman.
5. Tillsätt smöret och rör ihop.
6. Häll smeten i formen och knacka den mot bordet så att smeten jämnar till sig.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills kakan stannat. Pressa eventuellt ner kanterna med baksidan av en sked för att jämna till den.
Låt svalna helt i formen.
Fyllning 1:
9. Grovhacka chokladen och smält tillsammans med grädde och smör. Rör om till en slät och blank chokladkräm.
10 Häll chokladsmeten över kakan och jämna till. Knacka formen mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner. Låt svalna och ställ sen ställ i kylen för att stelna.
Fyllning 2:
11. Grovhacka chokladen och smält tillsammans med grädde och smör. Rör om till en slät och blank chokladkräm.
12. Häll chokladsmeten över kakan och jämna till. Knacka formen mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner. Låt svalna och ställ i kylen i 10 minuter.
Topping:
13. Krossa och rosta mandelspån tillsammans med salt i en torr stekpanna.
14. Ta ut kakan och strö över mandeln. Ställ tillbaka i kylen för att stelna helt, minst fyra timmar men gärna över natten.
15. Servera rumstempererad som den är eller med lite vispad grädde, bär eller frukt.
Enkelt & gott!