Tårta. En lite mörkare tårta med mycket smak och jag vågar säga att den här frostingen är den godaste jag gjort hittills.
Blev så sjukt god!
Brynt smör blandat med Mascarpone och kondenserad mjölk, du hör ju själv! Mäktigt javisst men desto längre räcker det. (Individuellt).
Läs igenom hela receptet innan du sätter igång. Det tar en stund att låta de olika ingredienserna svalna respektive stelna, såväl som själva tårtan, så jag rekommenderar att du gör allt utom garnering dagen före servering.
Du kan naturligtvis liva upp det hela med snyggt pynt på en massa olika sätt. Frukt, bär, mer choklad, nötter, grädde osv.
Jag hade helt enkelt ingen lust så min tårta blev simpel rent utseendemässigt men inte i smaken.
Receptet till den fluffiga valnötsbotten kommer från Sofias härlig kaffe- och valnötstårta som du hittar här. Valnötstårta
10-12 bitar
Botten:
4 st ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
3 dl valnötter (150 g), 2 dl till botten, 1 dl till topping
1½ tsk bakpulver
Smör till formen
Brynt smörkrämsfrosting:
150 g smör
250 g Mascarpone eller annan naturell färskost
1 dl sötad kondenserad mjölk
Chokladtryffel:
200 g choklad, mörk
100 g choklad, ljus
2 dl grädde
15 g smör
Topping:
1 dl valnötter (50 g, se botten)
Instruktioner:
Smörkrämsfrosting:
1. Bryn smöret (värm i kastrull under ständig vispning tills smöret doftar nötigt och har fått en gyllene färg).
2. Låt svalna och ställ sedan att stelna i kylen.
Botten:
3. Rosta valnötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de fått färg. Låt svalna.
4. Mixa eller mal nötterna till ett smul. Spara 1 dl till topping.
5. Sätt ugnen på 175 grader.
6. Klä en springform, 20-22 cm, med bakplåtspapper, smörj in kanterna.
7. Vispa ägg och socker fluffigt, minst fem minuter med elvisp.
8. Blanda mjöl, salt och 2 dl valnötssmul och vänd försiktigt samman till en slät smet.
9. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter eller tills kakan är stilla och en provsticka kommer ut torr.
10. Låt svalna helt.
Smörkräm:
11. Ta fram det brynta smöret och färskost så att det blir rumstempererat.
12. Vispa smöret fluffigt.
13. Tillsätt den kondenserade mjölken, lite i taget så att det blir ordentligt blandat.
14. Tillsätt färskosten och vispa slätt. Ställ i kylen.
Tryffel:
15. Grovhacka chokladen och lägg i en bunke tillsammans med smöret.
16. Koka upp grädden och häll över chokladen och smöret. Låt stå ett par minuter och rör sedan till en slät och blank chokladkräm.
17. Låt svalna något.
Montering:
18. Dela botten i tre lika tjocka delar.
19. Lägg tillbaka den första botten med bakplåtspapper i springformen och sätt tårtplast på insidan av kanten. Om du inte har tårtplast kan du klippa till bakplåtspapper och sätt fast. Det är för att fyllningen ska stanna kvar medan den stelnar.
20. Bred ut tryffeln på den första botten, det gör inget att det rinner över kanterna. Ställ i kylen att stelna, minst 1 timme. Tryffeln ska bli så pass fast att du kan lägga en botten ovanpå.
21. Lägg på nästa botten och bred försiktigt ut 2/3 av frostingen jämnt ovanpå.
22. Lägg på den sista botten och ställ i kylen att stelna, gärna över natten.
23. Jämna till tårtan och spackla med resterande frosting. Garnera med valnötssmulet och eventuella andra godsaker du vill ha på. Ta fram tårtan en stund före servering.