Jag frågade min yngsta dotter vad hon allra helst ville ha som fyllning i en bulle och det här är resultatet.
Mandelmassa och ljus choklad, det var en god idé! Mycket saftigt och alldeles lagom mycket smak av både mandel och choklad. Tack för det Milla!
Satte på chokladglasyr pga choklad.
Det går naturligtvis fint att kalljäsa degen.
Om du väljer hoppar över chokladglasyren så kan du istället pensla bullarna med sockerlag direkt när du tagit dem ur ugnen.
Vaniljbullar
24 st
150 g smör
50 g jäst
3 dl vatten
2 dl mjölk
1 dl socker
½ tsk vaniljpulver alt 3 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
10-13 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g mandelmassa
150 g ljus choklad
50 g smör
Glasyr:
ca 20 g smör
ca 2 dl florsocker
2-3 msk kakao
Instruktioner:
1. Ljumma mjölk och vatten och lös upp jästen.
2. Tillsätt socker, vanilj, salt och det mesta av mjölet.
3. Arbeta samman till en deg och tillsätt smör i små bitar. Arbeta rejält i tio minuter, gärna i maskin, tills du har en smidig deg som inte fastnar i kanterna.
4. Täck över och låt jäsa i en timme.
Fyllning:
5. Grovhacka chokladen och mandelmassan, mixa tillsammans med smöret till en bredbar kräm.
Om du inte har en mixer kan du finhacka chokladen, riva mandelmassan och vispa ihop med mjukt smör.
Montering:
6. Ställ 24 stora muffins- eller bullformar på två bakplåtar.
7. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela på hälften och kavla ut den ena halvan till en rektangel, ca 30 x 40 cm.
8. Bred på fyllning jämnt över hela plattan, rulla ihop degen och lägg med skarven nedåt. Skär ca 3 cm breda bitar och lägg med snittytan uppåt i formarna.
9. Gör samma sak med den andra deghalvan. Täck över bullarna och låt jäsa i en halvtimme.
10. Sätt ugnen på 220 grader.
11. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 10-12 minuter, bullarna ska rest sig och fått färg.
12. Låt svalna något på galler.
Glasyr:
13. Smält smöret och vispa samman med socker och kakao. Tillsätt mer smör alternativt florsocker tills du har en krämig massa.
14. Bred glasyr på bullarna, ställ i kylen att stelna något.
Enkelt & gott!