Glass, glass, glass. Det är omöjligt att få för mycket.
Den här gången har jag gjort en vanlig vaniljglass som fått hallon- & blåbärsspuré och rostad vit choklad. Pga kombinationen av hallon och blåbär så kallar jag det Drottningsrippel och inser att det är ett påhittat namn som jag håller fast vid.
Drottningsrippel.
Personligen är jag inget jättefan av vit choklad men när den rostas, det är en helt ny smak, så jag rekommenderar att du provar det. Om du inte vill rosta så kan du smälta chokladen och ringla den i glassmeten tillsammans med drottningsrippeln. Blir bra det med.
Så gott och så enkelt. Du kan byta ut bären mod dina favoriter och om du gillar lite krisp så kan du skippa att sila dem.
Men gör glassen för all del, du kan tacka mig sen.
Porslinet kommer från Pillivuyt.
Drottningsrippel:
150 g hallon
150 g blåbär
1 dl socker
Rostad choklad:
75 g vit choklad, gärna knappar
Glass:
6 dl grädde
1 burk sötad kondenserad mjölk
½ tsk vaniljpulver
Instruktioner:
Drottningsrippel:
1. Blanda hallon, blåbär och socker i en kastrull.
2. Koka upp och låt sjuda tills de tjocknat, ca 10 minuter. Rör om då och då.
3. Pressa såsen genom en finmaskig sil.
4. Ställ åt sidan för att svalna helt.
Rostad choklad:
5. Sätt ugnen på 150 grader, klä en plåt med bakplåtspapper.
6. Grovhacka chokladen eller använd chokladknappar, sprid ut på plåt.
7. Rosta chokladen tills den fått färg, ca 3-5 minuter. Håll koll för det går snabbt.
8. Dra bakplåtspappret med choklad från plåten och låt svalna helt. Bryt eller hacka i mindre bitar.
Glass:
9. Vispa grädden fluffig.
10. Blanda kondenserad mjölk och vanilj. Tillsätt och vispa slätt.
11. Häll hälften av glassmeten i en form, ca 2 liter.
12. Skeda i en tredjedel av bärsåsen och strö över choklad. Swirla runt lite med en kniv.
13. Häll på resten av glassmeten och upprepa. Ställ i frysen att stelna, minst 4 timmar.
Bärpurén som blir kvar kan du häll i en burk, förvara i kylen och använda som topping.
Enkelt & gott!