En silkeslen vaniljkrämspaj toppad med bär, en sådan där dessert som kan fikas på året om. Byt bär eller frukt efter säsong och servera med ännu mer vanilj såsom vaniljsås- eller glass.
Det här receptet har jag tagit fram till Khoisan Gourmet där bakverken utgår från äkta vanilj. Khoisans vaniljpulver är den enda vanilj jag använder och rekommenderar den varmt.
Vaniljkrämspaj med bär
10-12 bitar
Pajskal:
125 g smör
4 dl vetemjöl
2 msk socker
1-2 msk vatten
Fyllning:
3 st ägg
1 dl socker
3 dl mjölk
1½ dl grädde
3 tsk vaniljpulver
1 krm salt
Smör till formen
Topping:
valfria bär
florsocker
Instruktioner:
- Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av springform, ca 20 cm, smörj in kanterna med smör.
Pajskal:
- Dela kallt smör i små bitar, tillsätt mjöl och socker och mixa eller nyp snabbt till ett smul.
- Tillsätt vatten, lite i taget, och krama ihop till en fast deg.
- Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper så att den är stor nog täcka botten och kanterna av formen. Täck formen, jämna till och skär bort överflödig deg.
- Ställ i frysen i en kvart.
- Sätt ugnen på 200 grader.
Fyllning:
- Vispa samman ägg, socker och vanilj i en bunke.
- Pensla skalet med äggvispet, nagga med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen i 10 minuter.
- Ta ut skalet och låt svalna.
- Sänk värmen till 175 grader.
- Blanda mjölk, grädde och salt i en kastrull. Hetta upp under omrörning tills det ryker. Ta från värmen.
- Häll ca en fjärdedel av den varma mjölkblandningen i äggvispet och vispa ordentligt. Fortsätt tillsätta lite mjölk i taget och vispa samman tills allt är blandat.
- Sila fyllningen ner i pajskalet. Det får inte komma över kanterna så det kan bli lite smet över.
- Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills kanterna fått färg och mitten fortfarande är något rörlig.
- Låt svalna helt. Ställ in pajen i kylen några timmar för att stelna.
- Toppa med valfria bär och pudra ev med florsocker.
Enkelt & gott!