De hÀr Àr de godaste lussebullarna hittills. Oj, oj vad jag Àr nöjd, jag Àr sÄ nöjd att jag inte ens skÀms över att sÀga det. Hurra!
Grejen med de hÀr bullarna Àr fyllningen. Kombinationen av smör, socker, kanel och kakao ger en chokladkolaaktig smak som liksom rinner genom och ur bullen. AlltsÄ.
Det Àr allt jag har att sÀga. Bake them.
Du kan skippa att pensla bullarna med Àggvisp och bara ta sockerlag efterÄt istÀllet, det var mest för fÀrgens skull jag gjorde sÄ. Skippa kakao om du bara vill ha kanelsmaken (fast gör inte det).
Som vanligt om du inte vill kalljÀsa degen sÄ behöver du inte det, den blir dock extra smidig och god men ibland vill man spontanbaka och dÄ gör du sÄhÀr: Dubbla mÀngden jÀst, ljumma mjölken och jÀs degen i en timme i rumstemperatur och följ sedan steg 8.
Sen behöver du ju inte heller göra lussebulleform av dem, det var lite svÄrt att beskriva hur man gör och det gÄr sjÀlvklart precis lika bra att göra vanliga bullar. AlltsÄ breda pÄ fyllningen över hela degplattan och rulla ihop.
Fyllda saffransbullar
20-40 st
Saffransdeg:
œ g saffran
œ msk citronsaft
25 g jÀst
5 dl mjölk
150 g smör
1 dl socker
œ tsk salt
12-13 dl mjöl
Ev mjöl till utbakning
Fyllning:
100 g smör
1 dl socker
1 msk kanel
3 tsk kakao
Pensling (kan uteslutas):
1 st Àgg
1 msk mjölk
1 krm salt
Sockerlag:
œ dl vatten
œ dl socker
Ev florsocker till topping
Instruktioner:
Dag 1:
Saffransdeg:
1. Ta fram smöret sÄ att det blir rumstempererat.
2. Mortla saffran och tillsÀtt lite citronsaft, lÄt stÄ och dra.
3. Lös upp jÀsten i kall mjölk.
4. TillsÀtt socker, salt och saffran.
5. Dela smöret i mindre bitar och tillsÀtt.
6. HÀll i lite mjöl i taget och arbeta samman till en glansig och smidig deg som slÀpper frÄn bunkens kanter. Det tar ca fem minuter med maskin eller tio minuter för hand.
7. Plasta in och stÀll i kylen att jÀsa över natten.
Dag 2:
8. KlÀ tvÄ plÄtar med bakplÄtspapper.
Fyllning:
9. Vispa samman kallt smör, socker, kanel och kakao till en krÀmig, bredbar massa.
Utbakning:
10. Kavla degen till en platta, ca 40 x 40 cm.
11. Bred ut hÀlften av fyllningen jÀmnt över halva nedre plattan. Rulla ihop, som nÀr du gör bullar, till mitten.
12. VĂ€nd hela rullen och degen upp och ner sĂ„ att den lösa plattan kommer emot dig pĂ„ bakbordet. Bred ut fyllningen pĂ„ degplattan och rulla ihop den mot den andra rullen. Degen bildar nu ett S nĂ€r du skivar rullarna. Det Ă€r alltsĂ„ som nĂ€r du gör bullar men istĂ€llet för en enkel rulle har du tvĂ„ motsatta rullar som sitter ihop. SkĂ€r i skivor, 1Âœ cm, och lĂ€gg glest med snittytan upp pĂ„ plĂ„tarna.
13. LÄt jÀsa övertÀckt i 1 timme.
GrÀddning:
14. SÀtt ugnen pÄ 225 grader.
15. Vispa ihop Àgg, mjölk och salt och pensla bullarna ordentligt.
16. GrÀdda i mitten av ugnen i 3-5 minuter, bullarna ska precis ha fÄtt fÀrg och rest sig nÄgot medan fyllningen sipprar ut.
18. Pensla direkt med sockerlag och lÄt svalna pÄ plÄten.Enkelt & gott!