Samarbete med
Desserternas dessert! Att en klassisk Crème brûlée är mångas favoritdessert är lätt att förstå med den lena vaniljsmakande krämen och det krispiga locket av bränt socker.
Crème brûlée har få ingredienser och smaksättaren är vanilj. Då känns det extra viktigt att välja äkta vanilj. Jag använder enbart äkta vanilj från Khoisan Gourmet, pulver, stänger och pasta.
Här är en video på hur jag gör:
Om du vill prova andra smaker så har jag följande recept:
Crème brûlée med Baileys Strawberries & Cream
Crème brûlée Kaffe
Crème brûlée med Malibu
eller testa en Crème Caramel (bryléupdding) som variation.
Crème brûlée
4-5 st
3 dl vispgrädde
1½ dl mjölk
1 tsk vaniljpulver eller 1 st vaniljstång
5 st äggulor
3/4 dl socker
Topping:
4-5 msk rörsocker
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Koka upp grädde, mjölk och vaniljpulver. Ta från värmen och låt svalna något. Häll upp i en kanna så svalnar det snabbare.
Om du använder vaniljstång, dela den längs med mitten, skrapa ur fröerna och lägg i kastrullen tillsammans med stången. Ta ut stången när du ska vispa ihop smeten.
- Vispa samman äggulor och socker. Tillsätt gräddsmeten och vispa samman.
- Sila eventuellt smeten innan du fördelar den i 4-5 små ugnståliga formar eller koppar.
- Ställ formarna i en ugnsplåt och häll i hett vatten till ungefär hälften av formarna.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter, de ska vara något lösa i mitten men kanterna ska ha stadgats lite. Låt svalna helt och förvara i kylen.
Topping:
- Strö ca ½ msk socker på varje brylepudding och bränn av med en brännare tills sockret smälter och får färg.
Om du inte har en brännare går det att göra det i ugnen istället. Sätt då på grill 250 grader, ställ alla formar på ett galler och grädda tills sockret smält och fått färg. Håll koll hela tiden!