Sega bryntsmörkakor!

Brynt smör – det koladoftande guldet! Jo, det är helt okej att använda storslagna ord i det här fallet. Här har mitt recept på sega smörkakor fått brynt smör både i kaka och topping. Ingen dålig idé, visar det sig. Jag rekommenderar dig att baka en plåt och smaka själv. Bjud sedan någon du tycker om.

De här smörkakorna är just nu mina favoriter, älskar den sega botten och gillar att skära dem i mindre bitar, ca 4 x 4 cm. Inte helt otippat är det här något som exakt hela familjen gillar och det är sällan alla sex är överens.

Originalreceptet hittar du här och två andra varianter; Drottningssmörkakor och Chokladsmörkakor.

Sega brynt smörkakor
10-20 st

Kaka:
125 g smör
2½ msk mjölk
5 dl vetemjöl
3½ dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
1 st ägg

Topping:
125 g smör
2 msk mjölk
200 g färskost
4 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
2 st ägg

Instruktioner:

  1. Ta fram ägg och färskost så att de blir rumstempererade.
  2. Bryn* smör både till kaka och topping. Låt svalna.
  3. Sätt ugnen på 175 grader och klä en form, 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.

Kaka:

  1. Blanda hälften av det brynta smöret med mjölk.
  2. Blanda mjöl, socker, bakpulver, vanilj och salt.
  3. Tillsätt smörblandningen och vispa till ett smul.
  4. Tillsätt ägg och vispa ihop till ett grovt smul. Krama ihop till en deg.
  5. Tryck ut degen jämnt i formen.

Topping:

  1. Blanda resten av det brynta smöret med mjölk.
  2. Vispa samman färskost, florsocker och vanilj.
  3. Tillsätt smörblandning och ägg och vispa slätt.
    Häll toppingen ovanpå kakan och jämna ut.
  4. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 35 minuter eller tills kanterna satt sig och mitten fortfarande är något rörlig.
  5. Låt svalna och ställ i kylen för att kallna helt.
  6. Skär i önskade bitar.

*Smält smör i en kastrull, sätt på medelvärme och bryn tills det är gyllenbrunt och doftar kola. Rör om eller vispa så att smöret inte bränns vid.

Enkelt & gott!

1

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

2 Kommentarer
nyaste
äldsta mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Karin
Karin
1 månad sedan

Tack för recept! Kan man byta ut all mjölk mot mjölkfria alternativ rakt av?

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x