Sega smörkakor

Sega, smöriga småkakor med en krämig cheesecaketopping.

De ser inte mycket ut för världen…
Just nu passar det uttrycket verkligen in, de här kakorna är rätt oansenliga utseendemässigt men jäklar vad goda de är.

Nu fick de helt enkelt heta smörkakor, hittade inte något bättre namn men ska fortsätta fundera.

Jag är ingen kakfantast men de här föll jag för. Bottendelen smakar ungefär som Mormorstårta, en tårta du kanske kallar Britta eller Pinocchio.

Med andra ord kan de här kakorna agera bakelsebotten och det blir mitt nästa bakprojekt. Edit: här finns en variant med kakao.

Grunden kommer från ett amerikanskt recept på en kaka vars namn jag inte minns men den har sitt ursprung i New Orleans. Väldigt bra på att göra kakor där som det verkar.

Smörkakor
10-20 st

Kaka:
125 g smör
2½ msk mjölk
5 dl vetemjöl
3½ dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
1 st ägg

Topping:
125 g smör
2 msk mjölk
200 g färskost
2 st ägg
1 tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
4 dl florsocker

Instruktioner:

  1. Ta fram ägg och färskost så att de blir rumstempererade.
  2. Sätt ugnen på 175 grader och klä en form, , ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.

Kaka:

  1. Smält smöret och blanda med mjölk.
  2. Blanda mjöl, socker, bakpulver, vanilj och salt.
  3. Tillsätt smörblandningen och vispa till ett smul. Tillsätt ägg och vispa till en deg.
  4. Tryck ut degen jämnt i formen.

Topping:

  1. Smält smöret och blanda med mjölk.
  2. Vispa färskosten krämig.
  3. Tillsätt smörblandning, ägg och vanilj och vispa samman.
  4. Tillsätt florsocker och vispa slätt.
  5. Häll smeten ovanpå kakdegen och bred ut jämnt.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills kanterna satt sig och mitten fortfarande är något rörlig.
  7. Låt svalna och ställ i kylen för att kallna helt.
  8. Skär i önskade bitar, pudra eventuellt med florsocker och servera.

Enkelt & gott!

0

Författare: yvonnelandin

Prenumerera
Notis om
guest

7 Kommentarer
nyaste
äldsta mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Johannes
Johannes
1 månad sedan

Hej, det här är en variant på gooey butter cake. Originalet görs på en jäsdeg, men nuförtiden innehåller ungefär alla recept ”yellow cake mix”. Tacksam för ett recept utan jäsdeg som jag kan testa! Det ska bli intressant, kakorna ser mycket goda ut. 🙂

Lotta Andreasson
Lotta Andreasson
2 månader sedan

Kan man frysa in den?

Lotta Andreasson
Lotta Andreasson
Svara på  yvonnelandin
2 månader sedan

Tack!😊

Cissi
Cissi
2 månader sedan

Blev lite förvirrad, det står att man ska smälta smöret och blanda m mjölk både i kakan och topping. Men ser ingen mjölk bland ingredienserna i toppingen?

7
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x