Naturligt glutenfri, riktigt saftig och mycket smakrik. Jag har tidigare gjort den här kakan med vaniljfrosting och det receptet finns här. Den här har gjort succé hos många, och det gör mig så glad. Funkar superbra att ta med till jobbfikat, speciellt om det finns de som inte tål gluten.
Formen jag använde heter Charlotte och kommer från Nordicware. Den rymmer 1.4 liter och om du använder en sådan så håll koll på att det är lite, lite för mycket smet. Skippa ca 3/4 dl eller lägg ett bakplåtspapper under formen för säkerhets skull. Det märktes inget på resultatet att det kom lite utanför dock.
Går fint att frysa in, både med och utan topping och kan dekoreras med det du gillar. Tranbär, lingon, blåbär och hallon passar extra bra för att matcha sötman i den vita chokladen. Om du gillar russin eller torkade tranbär så kan du tillsätta ½ dl i smeten.
Saffran- & mandelkaka med vit chokladganache
8-10 bitar
Kaka:
1 g saffran
1 msk citronsaft
2 dl rapsolja
3 dl yoghurt, ca 10% fetthalt
3 st ägg
3½ dl mandelmjöl
2 dl potatismjöl
2½ dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
Smör till formen
Topping:
100 g vit choklad
30 g grädde
Ev pistagenötter, flingsalt
Instruktioner:
Kaka:
- Mortla saffran med lite socker och tillsätt citronsaft och låt stå och dra.
- Sätt ugnen på 150 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en sockerkaksform eller springform, 20 cm, alternativt en form som rymmer 1.5 liter. Smörj in hela formen noggrant med smör. (Om du använder formen på bilden, häll i all smet utom ca 3/4 dl. Se texten ovan).
- Vispa samman yoghurt, olja, ägg och saffran.
- Blanda mandelmjöl, potatismjöl, socker, salt, bikarbonat och bakpulver. Tillsätt och rör slätt.
- Häll smeten i formen och knacka formen mot bordet så att smeten kommer ner ordentligt.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter eller tills kakan stannat och en provsticka kommer ut torr.
- Låt svalna i formen, gärna över natten så att den får sätta sig ordentligt.
Topping:
- Finhacka chokladen och lägg i en bunke tillsammans med grädde. Smält i mikro på låg värme under korta intervaller, rör om mellan.
- Häll chokladen på kakan, jämna till och ställ i kylen för att stelna.
- Strö ev över hackade pistagenötter och flingsalt.
Enkelt & gott!