Saffran- & mandelkaka med frosting

Saffransmandelkaka bakalite.se 2

Börjar bli dags för julbakning och då är det ju bra med enkla sådan godsaker som passar många. Den här är därför glutenfri.

Dessutom smakar den här saffranskakan mycket och jäkligt gott. Otroligt saftig, lätt att baka och kan pyntas eller spritsas så att den blir riktigt fin och julig.

Den här kakan bakas med fördel dagen före, så allt fram till steg 7 kan du göra dagen innan fikat ska ske. Inget måste men den gör sig ännu bättre när den fått stå till sig ett tag.

En pepparkakskryddad variant finns här.

Saffransmandelkaka bakalite.se 1

Saffran- & mandelkaka med frosting
8-10 bitar

Kaka:
1 g saffran
1 msk citronsaft eller sprit
2 dl rapsolja
3 dl yoghurt, ca 10% fetthalt
3 st ägg
3½ dl mandelmjöl
2 dl potatismjöl
2½ dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
½ dl mandelspån (kan uteslutas)

Smör till formen

Topping:
75 g smör
3 dl florsocker
½ tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
300 g färskost, neutral
Ev lingon och mandelspån

Instruktioner:
Kaka:
1. Mortla saffran med lite socker och tillsätt citronsaft eller sprit och låt stå och dra.
2. Sätt ugnen på 150 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 20 cm, och smörj kanterna med smör. Klappa in lite mandelspån på kanterna och på botten.
3. Vispa samman yoghurt, olja, ägg och saffran.
4. Blanda mandelmjöl, potatismjöl, socker, salt, bikarbonat och bakpulver. Tillsätt och rör slätt.
5. Häll smeten i formen och knacka formen mot bordet så att smeten kommer ner ordentligt.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60-70 minuter eller tills kakan stannat och en provsticka kommer ut torr. Håll koll efter 50 minuter och lägg ett bakplåtspapper på kakan om den verkar bli för mörk.
7. Låt svalna i formen, gärna över natten så att den får sätta sig ordentligt.

Frosting:
8. Hyvla smöret i en bunke. Vispa tills det blivit mjukt och vitt.
9. Tillsätt florsocker, vanilj och färskost och vispa så lite som möjligt tills du har önskad textur.
10. Lyft försiktigt över kakan på ett fat och bred eller spritsa frostingen på kakan och toppa med lingon och mandelspån.

Enkelt & gott!

38

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

12 Kommentarer
nyaste
äldsta mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Helén
Helén
10 månader sedan

Smeten svällde och rann över kanten på min springform 20 cm?

Yvonne
Svara på  Helén
10 månader sedan

Hej!

Det var konstigt, och trist. 😔
Jag har gjort den flera ggr i 20 cm form utan att det hänt. Gräddade du den längst ner i ugnen?

Helén
Helén
Svara på  Yvonne
10 månader sedan

Ja, längst ner. Väldigt god blev den men tar nog lite större form nästa gång 😊

Yvonne
Svara på  Helén
10 månader sedan

Vad lustigt att det blev så, det enda jag kan tänka mig annars är temperaturskillnaden mellan ugnar, att 150 grader i din ugn kanske motsvarar 160 eller mer. Svårt att veta dock. 🙂

Så roligt att den ändå blev uppskattad. Tack för att du återkopplade!

Kram Y

Helén
Helén
Svara på  Yvonne
10 månader sedan

Kom på att jag bytte ut rapsoljan mot smält smör … det kanske snabbade på bakpulvret och bikarbonaten?

Yvonne
Svara på  Helén
10 månader sedan

Aha, njae det blir ju en annan fetthalt och reaktion som du skriver. 😊 I just det här receptet ska det vara olja tillsammans med yoghurt.

Tack igen för att du skriver, betyder massor!

Gott nytt år! 🥰

//Y

Sandra
Sandra
10 månader sedan

Supergod!
Testade med mandelyoghurt och veganskt ”smör” och färskost.
Frostingen blir lite rinnigare och hade inte rekommenderat att hälla över men som sido”sås” helt ok.
Kakan är dock så god att eg behövs inte frostingen.

Yvonne
Svara på  Sandra
10 månader sedan

Så roligt att höra, tack!🥰

Perfekt när det är enkelt att byta ut på det sättet och det låter extra gott med mandelyoghurt.

//Y

Cecilia
Cecilia
10 månader sedan

Är detta varmluftsugn?

Yvonne
Svara på  Cecilia
10 månader sedan

Hej!

Nej, vanlig under- och övervärme.😊

Kram Y

Eva Larsson
Eva Larsson
10 månader sedan

Låter underbart god. Citronsaft eller sprit, typ vodka?

Yvonne
Svara på  Eva Larsson
10 månader sedan

Tack så mycket!

Stämmer bra, en klar sprit är bra.
Jag brukar använda rom men det går också bra med juice från en citrusfrukt eller vatten om man itne har något av det.

Kram Y

12
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x