Börjar bli dags för julbakning och då är det ju bra med enkla sådan godsaker som passar många. Den här är därför glutenfri.
Dessutom smakar den här saffranskakan mycket och jäkligt gott. Otroligt saftig, lätt att baka och kan pyntas eller spritsas så att den blir riktigt fin och julig.
Den här kakan bakas med fördel dagen före, så allt fram till steg 7 kan du göra dagen innan fikat ska ske. Inget måste men den gör sig ännu bättre när den fått stå till sig ett tag.
Saffran- & mandelkaka med frosting
8-10 bitar
Kaka:
1 g saffran
1 msk citronsaft eller sprit
2 dl rapsolja
3 dl yoghurt, ca 10% fetthalt
3 st ägg
3½ dl mandelmjöl
2 dl potatismjöl
2½ dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
½ dl mandelspån (kan uteslutas)
Smör till formen
Topping:
75 g smör
3 dl florsocker
½ tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
300 g färskost, neutral
Ev lingon och mandelspån
Instruktioner:
Kaka:
1. Mortla saffran med lite socker och tillsätt citronsaft eller sprit och låt stå och dra.
2. Sätt ugnen på 150 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 20 cm, och smörj kanterna med smör. Klappa in lite mandelspån på kanterna och på botten.
3. Vispa samman yoghurt, olja, ägg och saffran.
4. Blanda mandelmjöl, potatismjöl, socker, salt, bikarbonat och bakpulver. Tillsätt och rör slätt.
5. Häll smeten i formen och knacka formen mot bordet så att smeten kommer ner ordentligt.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60-70 minuter eller tills kakan stannat och en provsticka kommer ut torr. Håll koll efter 50 minuter och lägg ett bakplåtspapper på kakan om den verkar bli för mörk.
7. Låt svalna i formen.
Frosting:
8. Hyvla smöret i en bunke. Vispa tills det blivit mjukt och vitt.
9. Tillsätt florsocker, vanilj och färskost och vispa så lite som möjligt tills du har önskad textur.
10. Lyft försiktigt över kakan på ett fat och bred eller spritsa frostingen på kakan och toppa med lingon och mandelspån.
Enkelt & gott!