Glutenfri mjuk Pepparkaka med vaniljfrosting

Glutenfri pepparkaka bakalite.se 2

Mer julfika till folket!

Här är en mandelbaserad glutenfri mjuk pepparkaka toppad med ett mindre berg vaniljfrosting. Inte svårare än så men godare ändå. Idag kör vi rimstuga tydligen.

Det går självklart bra att göra den här kakan utan alla kryddor, eller med färdig pepparkakskrydda. Det är en god bas till glutenfri kaka, eller mandelkaka då. Det smakar mycket mandel.

Saffransvarianten av den här kakan finns här.

Egentligen räcker det med hälften av frostingen men jag gjorde dubbel. Det blir så ibland.

Glutenfri pepparkaka bakalite.se 3

Mjuk pepparkaka med frosting
8-12 bitar

Kaka:
200 g smör
2 dl socker
2 st ägg
200 g sötmandel alt 4 dl mandelmjöl
3/4 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
3 tsk kanel
2 tsk ingefära, malen
2 tsk kakao (kan uteslutas)
1½ tsk kardemumma, malen
1 tsk kryddnejlika, malen
1 krm salt

Vaniljfrosting:
75 g smör
3 dl florsocker
½ tsk vaniljpulver
300 g färskost

Instruktioner:
Kaka:
1. Sätt ugnen på 175 grader och ställ in en plåt i mitten. Klä en springform, ca 20 cm, med bakplåtspapper i botten och längs insidan av kanterna.
2. Hyvla smöret i en bunke och vispa samman med sockret.
3. Tillsätt ett ägg i taget och vispa slätt.
4. Mixa mandeln till ett mjöl.
5. Blanda mandelmjöl, potatismjöl, bakpulver och alla kryddor. Tillsätt och vispa slätt.
6. Häll smeten i formen och jämna till.
7. Grädda i 20 minuter. Flytta ner plåten med kakan ett steg och grädda i ytterligare ca 10 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
8.Ta ut kakan. Använd undersidan av en sked och pressa försiktigt ner kanterna så att kakan blir jämn. Låt svalna.

Frosting:
9. Hyvla smör och vispa tills det är vitt, det tar ett par minuter.
10. Tillsätt florsocker, färskost och vanilj och vispa så lite som det behövs för att det ska bli slätt.

Montering:
11. Lägg kakan på ett fat och bred ut frosting på kakan.
12. Dekorera gärna med frostade grankvistar, fikon och pepparkakor.

Glutenfri pepparkaka bakalite.se 1

Enkelt & gott!

22

Författare: yvonnelandin

Prenumerera
Notis om
guest

4 Kommentarer
nyaste
äldsta mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lotta
Lotta
1 år sedan

Hej?
Måste testas! Hur mycket av färdig pepprkakskrydda?

Yvonne
Svara på  Lotta
1 år sedan

Kul att höra!😊

Jag tror att 1 msk blir lagom.

Kram Y

Ann Thurfjell
Ann Thurfjell
1 år sedan

Jag vill gärna baka denna, men tänkte använda färdigt mandelmjöl. Hur många dl behöver jag ta?

Yvonne
Svara på  Ann Thurfjell
1 år sedan

Hej!

Det motsvarar ca 4 dl. 1 dl mandelmjöl väger ca 50 g. 🙂

Kram Y

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x