
Jahaja, här har vi saftiga, lättbakade och helt ljuvliga kardemummabitar. Jag har tagit receptet på min mammas kardemummakaka, ändrat en del och gjort den långpanna. Det här smakar barndom, sommar och trygghet.
Jag skar kakan i 16 bitar, men det går såklart att göra färre respektive fler. I vanliga fall brukar jag skära rent kanterna men skippade det på den här. Jag gillar de här kanterna extra mycket.
Penslade med sockerlag när den kom ut ur ugnen, inget måste men jag gillar att det blir en lite krispigare yta som dessutom håller saftigheten i kakan. Sockerlag gör du enkelt genom att blanda en del hett vatten med en del socker och rör om tills sockret smält.
Kardemummakaka i form
ca 16 bitar
180 g smör
4 dl socker
1 st ägg
3½ dl mjölk
10 dl mjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma, malen
Topping:
2-3 tsk kanel
2 msk pärlsocker
Ev ½ dl sockerlag
Instruktioner:
- Ta fram smör så att det blir mjukt.
- Klä en ugnsform, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper och sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa smör och socker krämigt.
- Tillsätt mjölk och ägg och vispa samman.
- Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma. Tillsätt och vispa till en deg.
- Häll degen i formen och jämna ut.
- Strö över kanel och sen pärlsocker.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills kakan stannat och en provsticka kommer ut torr.
- Pensla med sockerlag och låt svalna helt i formen. Skär i bitar.

Enkelt & gott!