Citron-, lime- och kardemummabullar med glasyr

Kardemummabullar med smak av lime och citron, kan det vara något? Jag har snöat in lite på bullar bakat i form, de blir så himla fluffiga och det går inte riktigt att misslyckas med dem. Gillar sådant. Såklart.

Baka dem och låt mig veta vad du tycker! Om du postar dem på Instagram uppskattar jag om du taggar mig så att jag får se och förhoppningsvis dela. Du hittar mitt konto här.

Jag tog både lime och citron men det går lika bra med en av frukterna. Det går såklart bra att hoppa över glasyren. Rekommenderar då att pensla bullarna med sockerlag direkt efter gräddningen.

Citron-, lime- och kardemummabullar med glasyr
12 st

Vetedeg:
25 g jäst
3 dl mjölk eller vatten
1 dl socker
6-7 dl mjöl
75 g smör
½ tsk salt

Smör till formen

Fyllning:
125 g smör
1 dl strösocker
1 tsk kardemumma, färskmalen
1 citron, skalet och 1 msk saft
1 st lime, skalet och ½ msk saft

Glasyr:
15 g smör
3 msk mjölk eller grädde
½ tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
3-4 dl florsocker

Instruktioner:

  1. Ta fram smöret, både till fyllning och deg, så att det blir rumstempererat.

Deg:

  1. Smula jästen och lägg i bunken.
  2. Värm mjölken till ljummet, tillsätt och rör om tills jästen lösts upp.
  3. Tillsätt socker och mjöl. Arbeta samman till en deg.
  4. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt tillsammans med salt.
  5. Arbeta samman till en glansig och smidig deg som släpper från bunkens kanter. Det tar ca fem minuter med maskin eller tio minuter för hand.
  6. Täck över bunken och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
  7. Smörj en ugnsform, ca 20 x 30 cm med smör.

Fyllning:

  1. Riv skalet av frukterna och pressa ur saft, 1 msk citron och ½ msk lime
  2. Vispa samman smör, socker, kardemumma, lime- och citronskal och saft.

Utbakning:

  1. Kavla degen till en platta, ca 40 x 30 cm.
  2. Bred ut fyllningen över hela plattan och rulla ihop. Skär 12 st bitar, ca 4 cm breda och lägg i formen med snittytan uppåt.
  3. Låt jäsa övertäckt tills bullarna nuddar varandra, ca 45 minuter.

Gräddning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills bullarna fått färg och känns stumma om du pressar försiktigt på dem. Om mittendelen av bullarna har rest sig för mycket kan du försiktigt trycka ner dem med baksidan av en sked.

Glasyr:

  1. Smält smöret tillsammans med mjölken och tillsätt vanilj. 18. Tillsätt lite av florsockret i taget och vispa tills du har en slät glasyr.
  2. Bred glasyren ovanpå bullarna och servera!

Enkelt & gott!

0

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

2 Kommentarer
nyaste
äldsta mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jeanette
Jeanette
8 månader sedan

Ser smarrigt ut! Blir till att testa❤️👌🏻

Yvonne
Svara på  Jeanette
8 månader sedan

Kul att höra!🥰

Kram Y

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x