AlltsÄ det hÀr. Om du bara ska göra ett bakverk i jul sÄ tror jag det hÀr mÄste vara det. Fluffiga och smakrika saffransbullar fyllda med kanel och kakao och toppad med söt glasyr. Som Cinnabons fast saffran. SÄ gott!
Du kan hoppa över kakao i fyllningen om du inte gillar det, du kan ocksÄ göra vaniljfyllning om du hellre vill det. Du mÄste inte heller pensla bullarna med sockerlag men det gör att de hÄller sig saftiga bÀttre.
Kallar det saffranscinnabons, det Àr nog det allra godaste julfikat hittills. Saftigt och fluffigt pÄ samma gÄng och en söt vaniljglasyr. SÄ nöjd!
Om du vill dela upp bakningen kan du kalljÀsa degen. IsÄfall tar du hÀlften spÄ mycket jÀst och anvÀnder kall degvÀtska. Plasta in bunken och lÄt stÄ i kylen över natten. Sen följer du steg 9. Jag brukar alltid göra sÄ eftersom degen blir extra smidig och god men ibland vill man spontanbaka och dÄ följer du receptet nedan.
Saffransbullar med glasyr
12 st
Saffransdeg:
œ-1 g saffran (ta 1 g om du vill maxa saffranssmaken)
œ msk citronsaft eller sprit
25 g jÀst
3 dl mjölk eller vatten
1 dl socker
6-7 dl mjöl
75 g smör
œ tsk salt
Smör till formen
Fyllning:
100 g smör
1 dl socker
1 msk kanel
3 tsk kakao (kan uteslutas)
Sockerlag:
œ dl socker
œ dl hett vatten
Glasyr:
15 g smör
3 msk mjölk eller grÀdde
œ tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
3-4 dl florsocker
Instruktioner:
1. Ta fram smöret, bÄde till fyllning och deg, sÄ att det blir rumstempererat.
Saffransdeg:
2. Mortla saffran med lite socker, tillsÀtt citronsaft eller sprit och lÄt stÄ och dra.
3. Smula jÀsten och lÀgg i bunken.
4. VÀrm mjölken till ljummet, tillsÀtt och rör om tills jÀsten lösts upp.
5. TillsÀtt socker, saffran och mjöl. Arbeta samman till en deg.
6. Dela smöret i mindre bitar och tillsÀtt tillsammans med salt.
7. Arbeta samman till en glansig och smidig deg som slÀpper frÄn bunkens kanter. Det tar ca fem minuter med maskin eller tio minuter för hand.
8. TÀck över bunken med en bakduk och lÄt jÀsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
9. Smörj en ugnsform, ca 20 x 30 cm med smör.
Fyllning:
10. Vispa samman smör, socker, kanel och kakao till en krÀm.
Utbakning:
11. Kavla degen till en platta, ca 40 x 30 cm.
12. Bred ut fyllningen över hela plattan och rulla ihop. SkÀr 12 st bitar, 3-4 cm breda och lÀgg glest i formen med snittytan uppÄt.
13. LÄt jÀsa övertÀckt i en halvtimme.
Sockerlag:
14. Blanda hett vatten och socker, rör tills allt socker smÀlt.
GrÀddning:
15. SÀtt ugnen pÄ 200 grader.
16. GrÀdda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills bullarna fÄtt fÀrg. Om mittendelen av bullarna har rest sig för mycket kan du försiktigt trycka ner dem med baksidan av en sked.
17. Pensla pÄ sockerlag och lÄt svalna medan du gör glasyren.
Glasyr:
18. SmÀlt smöret med mjölken och vispa ner vaniljsockret. TillsÀtt lite av florsockret i taget och vispa tills du har en slÀt glasyr.
19. Bred pÄ glasyren och servera!
Enkelt & gott!