Alltså det här. Om du bara ska göra ett bakverk i jul så tror jag det här måste vara det. Fluffiga och smakrika saffransbullar fyllda med kanel och kakao och toppad med söt glasyr. Som Cinnabons fast saffran. Så gott!
Du kan hoppa över kakao i fyllningen om du inte gillar det, du kan också göra vaniljfyllning om du hellre vill det. Du måste inte heller pensla bullarna med sockerlag men det gör att de håller sig saftiga bättre.
Kallar det saffranscinnabons, det är nog det allra godaste julfikat hittills. Saftigt och fluffigt på samma gång och en söt vaniljglasyr. Så nöjd!
Om du vill dela upp bakningen kan du kalljäsa degen. Isåfall tar du hälften spå mycket jäst och använder kall degvätska. Plasta in bunken och låt stå i kylen över natten. Sen följer du steg 9. Jag brukar alltid göra så eftersom degen blir extra smidig och god men ibland vill man spontanbaka och då följer du receptet nedan.
Saffransbullar med glasyr
12 st
Saffransdeg:
½-1 g saffran (ta 1 g om du vill maxa saffranssmaken)
½ msk citronsaft eller sprit
25 g jäst
3 dl mjölk eller vatten
1 dl socker
6-7 dl mjöl
75 g smör
½ tsk salt
Smör till formen
Fyllning:
100 g smör
1 dl socker
1 msk kanel
3 tsk kakao (kan uteslutas)
Sockerlag:
½ dl socker
½ dl hett vatten
Glasyr:
15 g smör
3 msk mjölk eller grädde
½ tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
3-4 dl florsocker
Instruktioner:
1. Ta fram smöret, både till fyllning och deg, så att det blir rumstempererat.
Saffransdeg:
2. Mortla saffran med lite socker, tillsätt citronsaft eller sprit och låt stå och dra.
3. Smula jästen och lägg i bunken.
4. Värm mjölken till ljummet, tillsätt och rör om tills jästen lösts upp.
5. Tillsätt socker, saffran och mjöl. Arbeta samman till en deg.
6. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt tillsammans med salt.
7. Arbeta samman till en glansig och smidig deg som släpper från bunkens kanter. Det tar ca fem minuter med maskin eller tio minuter för hand.
8. Täck över bunken med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
9. Smörj en ugnsform, ca 20 x 30 cm med smör.
Fyllning:
10. Vispa samman smör, socker, kanel och kakao till en kräm.
Utbakning:
11. Kavla degen till en platta, ca 40 x 30 cm.
12. Bred ut fyllningen över hela plattan och rulla ihop. Skär 12 st bitar, 3-4 cm breda och lägg glest i formen med snittytan uppåt.
13. Låt jäsa övertäckt i en halvtimme.
Sockerlag:
14. Blanda hett vatten och socker, rör tills allt socker smält.
Gräddning:
15. Sätt ugnen på 200 grader.
16. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills bullarna fått färg. Om mittendelen av bullarna har rest sig för mycket kan du försiktigt trycka ner dem med baksidan av en sked.
17. Pensla på sockerlag och låt svalna medan du gör glasyren.
Glasyr:
18. Smält smöret med mjölken och vispa ner vaniljsockret. Tillsätt lite av florsockret i taget och vispa tills du har en slät glasyr.
19. Bred på glasyren och servera!
Enkelt & gott!