Glutenfria mazarinbitar är jag så nöjd med, de är saftiga och håller sig länge. Ville därför göra en likadan fast med hallontopping. Klart det blev gott.
Jag skär dem i ganska små bitar, tycker att det blir bättre. Det går naturligtvis att bytas ut mot andra syltsorter, nästa gång kommer jag göra med Drottningsylt pga godaste sylten som finns.
Hallonmazarinbitar
16-24 st
Mandelkaka:
200 g smör
300 g mandelmassa
2-4 st bittermandel
1½ dl socker
3 st ägg
2½ dl mandelmjöl
2 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Topping:
1 dl hallonsylt, eller valfri sylt
Glasyr:
5 dl florsocker
2-3 msk mjölk eller vatten
Instruktioner:
Kaka:
- Ta fram smör så att det blir mjukt.
- Sätt ugnen på 175 grader och klä en ugnsform, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.
- Riv mandelmassan grovt och bittermandeln fint.
- Vispa samman mjukt smör och socker.
- Tillsätt ett ägg i taget och vispa slätt.
- Blanda mandelmjöl, potatismjöl, bakpulver och bittermandel.
- Tillsätt blandningen tillsammans med mandelmassa och vispa slätt.
- Häll smeten i formen och bred ut jämnt.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min eller tills mitten är stilla och en provsticka kommer ut torr.
- Låt svalna helt i formen.
Glasyr:
- Lyft upp kakan och lägg den på en bricka eller ett fat utan kanter. Detta görs så att du inte riskerar att glasyren spricker om du lyfter upp kakan efteråt.
- Bred ut hallonsylten ovanpå kakan.
- Vispa samman florsocker och mjölk till en bredbar kräm. Tillsätt mer mjölk alt florsocker om det behövs.
- Häll glasyren ovanpå sylten och bred ut försiktigt så att det blandas lite.
- Ställ in kakan i kylen och låt den stå i kylt minst några timmar så att kakan sätter sig ordentligt, hoppa inte över det momentet. För att vara helt säker på att kakan håller ihop riktigt bra rekommenderar jag även att frysa in den innan du skär upp den.
- Skär i önskade bitar och servera! Förvara sen i frysen.
Enkelt & gott!