
Lättbakad och god liten mazarinkaka, luftig och spröd med god sötma från glasyren. Det är inte en mazarinkaka som den ska vara men den har samma smaksättning och en bas på mandel.
Formen jag använt rymmer 1.4 liter, kommer från NordicWare och heter Charlotte, den finns här. Det går självklart lika bra att baka i en annan form. Om du använder exempelvis en 1½-liters brödform så måste du anpassa gräddningstiden.
Här är recept på några andra glutenfria mazarinvarianter jag gjort:
Saftiga mazarinbitar
Mazarincheescake
Citronmazarinbitar
Hallonmazarinbitar
Mazarinkaka med jordgubbar
Mandeltoscakaka
Mazarinkaka
8 st bitar
100 g smör
1½ dl socker
2 st ägg
3½ dl mandelmjöl
1 dl potatismjöl
3 st bittermandel eller ½ tsk bittermandelessens (kan uteslutas)
½ tsk bakpulver
1 krm salt
Smör och mandelmjöl till formen
Glasyr:
2 dl florsocker
1-2 msk vatten
Instruktioner:
- Ta fram smör så att det blir mjukt.
- Smörj en form, ca 1½ liter, noggrant med smör och bröa med mandelmjöl. Formen jag använt heter Charlotte (NordicWare) och rymmer 1.4 liter.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Riv bittermandeln fint.
- Vispa smör och socker krämigt
- Tillsätt ägg och vispa samman.
- Blanda mandelmjöl, potatismjöl, bittermandel, bakpulver och salt. Tillsätt och vispa slätt.
- Häll smeten i formen och jämna till, knacka formen mot bordet så att smeten kommer ner ordentligt.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
- Låt svalna något i formen och skaka sen försiktigt loss den från formen. Vänd upp på ett galler och låt svalna helt med formen på.
Glasyr:
- Vispa samman florsocker och vatten till en slät kräm. Bred försiktigt över kakan och ställ i kylen att stelna.

Enkelt & gott!