
Piña Coladabitar! En mjukseg botten baserad på seg smörkaka plus kokos som toppats med den godaste ananaskrämen. Såklart kör jag den enkla vägen och kallar det Piña Colada. Så, jag kan faktiskt hitta på bakverk med korta namn.
Det här är så himla gott, enkla smaker men tillsammans blir det så bra. Inte alls komplicerat och svåra ingredienser men det smakar svårt. Om du förstår hur jag tänker. Så jag rekommenderar att du testar att baka det här till nästa fika eller som dessert, funkar lika bra till båda.
Tidigare har jag gjort en tårta med liknande smaker, den heter Piña Coladatårta.
Sega Piña Coladabitar
10-12 bitar
Kaka:
125 g smör
2½ msk mjölk
4 dl vetemjöl
3½ dl socker
1 dl kokosflingor
2 tsk bakpulver
½ krm salt
1 st ägg
Ananaskräm:
400 g krossad ananas (200 g avrunnen eller färsk ananas)
ev 1 msk majsstärkelse
175 g färskost
2½ dl grädde
1½ dl florsocker
Topping:
½ dl rostade kokoschips (kan uteslutas)
Instruktioner:
Kaka:
- Klä en form, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret och blanda med mjölk.
- Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt.
- Tillsätt smörblandningen och vispa till ett smul. Tillsätt ägg och vispa till en deg.
- Tryck ut degen jämnt i formen.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills kakan fårtt färg och är stilla i mitten.
- Använd baksidan av en sked och tryck försiktigt ner kanterna så att kakan blir jämn.
- Låt svalna helt i formen.
Ananaskräm:
- Låt ananasen rinna av ordentligt i en sil.
- Blanda ananas och ½ dl florsocker. Tillsätt 1 msk majsstärkelse om ananasen fortfarande känns vattnig.
- Vispa samman färskost och resten av florsockret, vispa så lite som behövs för att det ska blandas.
- Tillsätt grädden och vispa till ett fast kräm. Övervispa inte!
- Vänd ner ananasen.
- Ta fram kakan och lossa från pappret, så att du lättare kan ta upp bitarna när du skurit upp dem. Lägg tillbaka kakan på pappret i formen.
- Bred på ananaskrämen jämnt och strö eventuellt över kokos. Ställ in i kylen för att sätta sig något och skär sen i bitar.

Enkelt & gott!
Precis min sorts kaka🍰Hur god? Undrar bara om man kan göra den glutenfri? Låter så himla gooood😋🐝🍒vill göra…..
Hej Ulrika!
Vad kul att du gillar det här! 😀
Jag har tänkt testa att göra den glutenfri men har inte kommit så långt. Normalt brukar jag använda mandelmjöl och potatismjöl men skulle tro att någon färdig mjölmix borde funka här. Låt mig gärna veta om du testar! 🥰
Kram Y
Ja, verkligen☺️Vilken ratio på mandelmjöl och potatismjöl brukar du använda? Annars provar jag med någon mjölmix jag gjort. Så tacksam för svar, dina recept ser alltid så smaskiga ut🐝
Men tack, vad glad jag blir! ❤️
Det brukar ta ca 2 delar mandelmjöl och 1 del potatismjöl.
Här har jag ju tagit i kokos också så jag skulle nog köra på:
2½ dl mandelmjöl
1½ dl potatismjöl
Tror dock att det är mjölet som ger segheten i den här kakan men helt klart värt att testa.
(Toppingen är även god som en dessertmousse). 😀
Kram Y
Perfekt, tackar…testar nog båda varianterna och kan skriva hur det blir…..det kommer nog dock ta ett tag innan de göra😋
Toppen, ser fram emot resultatet! ❤️
Kram Y