Börjar bli dags för julbakning och då är det ju bra med enkla sådan godsaker som passar många. Den här är därför glutenfri.
Dessutom smakar den här saffranskakan mycket och jäkligt gott. Otroligt saftig, lätt att baka och kan pyntas eller spritsas så att den blir riktigt fin och julig.
Den här kakan bakas med fördel dagen före, så allt fram till steg 7 kan du göra dagen innan fikat ska ske. Inget måste men den gör sig ännu bättre när den fått stå till sig ett tag.
En pepparkakskryddad variant finns här.
Saffran- & mandelkaka med frosting
8-10 bitar
Kaka:
1 g saffran
1 msk citronsaft eller sprit
2 dl rapsolja
3 dl yoghurt, ca 10% fetthalt
3 st ägg
3½ dl mandelmjöl
2 dl potatismjöl
2½ dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
½ dl mandelspån (kan uteslutas)
Smör till formen
Topping:
75 g smör
3 dl florsocker
½ tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
300 g färskost, neutral
Ev lingon och mandelspån
Instruktioner:
Kaka:
1. Mortla saffran med lite socker och tillsätt citronsaft eller sprit och låt stå och dra.
2. Sätt ugnen på 150 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 20 cm, och smörj kanterna med smör. Klappa in lite mandelspån på kanterna och på botten.
3. Vispa samman yoghurt, olja, ägg och saffran.
4. Blanda mandelmjöl, potatismjöl, socker, salt, bikarbonat och bakpulver. Tillsätt och rör slätt.
5. Häll smeten i formen och knacka formen mot bordet så att smeten kommer ner ordentligt.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60-70 minuter eller tills kakan stannat och en provsticka kommer ut torr. Håll koll efter 50 minuter och lägg ett bakplåtspapper på kakan om den verkar bli för mörk.
7. Låt svalna i formen, gärna över natten så att den får sätta sig ordentligt.
Frosting:
8. Hyvla smöret i en bunke. Vispa tills det blivit mjukt och vitt.
9. Tillsätt florsocker, vanilj och färskost och vispa så lite som möjligt tills du har önskad textur.
10. Lyft försiktigt över kakan på ett fat och bred eller spritsa frostingen på kakan och toppa med lingon och mandelspån.
Enkelt & gott!
Smeten svällde och rann över kanten på min springform 20 cm?
Hej!
Det var konstigt, och trist. 😔
Jag har gjort den flera ggr i 20 cm form utan att det hänt. Gräddade du den längst ner i ugnen?
Ja, längst ner. Väldigt god blev den men tar nog lite större form nästa gång 😊
Vad lustigt att det blev så, det enda jag kan tänka mig annars är temperaturskillnaden mellan ugnar, att 150 grader i din ugn kanske motsvarar 160 eller mer. Svårt att veta dock. 🙂
Så roligt att den ändå blev uppskattad. Tack för att du återkopplade!
Kram Y
Kom på att jag bytte ut rapsoljan mot smält smör … det kanske snabbade på bakpulvret och bikarbonaten?
Aha, njae det blir ju en annan fetthalt och reaktion som du skriver. 😊 I just det här receptet ska det vara olja tillsammans med yoghurt.
Tack igen för att du skriver, betyder massor!
Gott nytt år! 🥰
//Y
Supergod!
Testade med mandelyoghurt och veganskt ”smör” och färskost.
Frostingen blir lite rinnigare och hade inte rekommenderat att hälla över men som sido”sås” helt ok.
Kakan är dock så god att eg behövs inte frostingen.
Så roligt att höra, tack!🥰
Perfekt när det är enkelt att byta ut på det sättet och det låter extra gott med mandelyoghurt.
//Y
Är detta varmluftsugn?
Hej!
Nej, vanlig under- och övervärme.😊
Kram Y
Låter underbart god. Citronsaft eller sprit, typ vodka?
Tack så mycket!
Stämmer bra, en klar sprit är bra.
Jag brukar använda rom men det går också bra med juice från en citrusfrukt eller vatten om man itne har något av det.
Kram Y