Sega smörkakor med äpple & smultäcke

Seg smörkaka med kaneläpplen, vaniljcheesecake och smultäcke. En seg äppelpajskaka!

Det är alltså ytterligare en variant av mina Sega smörkakor som ju är ett av de populäraste recepten jag har gjort. Äppelpajsvarianten blev så god!

Det är ju fler steg än ”baskakan” men helt värt det. Du kan skippa smultäcket om du vill minska på jobbet men de övriga momenten bör du ha med.

Precis som vanligt så syns det inte riktigt hur goda de är, lite synd, men du får bara lita på mig. Så baka den. Nu.

Sega smörkakor med äpple och smultäcke
10-20 st

Äppelfyllning:
3-4 st äpplen, beroende på storlek
1½ tsk kanel
1 msk socker
15 g smör
1 dl vatten
1 tsk citronsaft

Kaka:
125 g smör
2½ msk mjölk
5 dl vetemjöl
3½ dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma (kan uteslutas)
½ tsk salt
1 st ägg

Topping:
125 g smör
2 msk mjölk
200 g färskost
2 st ägg
1 tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
4 dl florsocker

Smultopping:
60 g smör
1½ dl havregryn
3/4 dl vetemjöl
3/4 dl socker

Instruktioner:

  1. Ta fram ägg, färskost och smör så att det blir rumstempererat.
  2. Klä en form, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.

Äpplefyllning:

  1. Skala och dela äpplen i mindre bitar.
  2. Blanda äpple, socker, kanel, vatten och citronsaft i en stekpanna och koka upp.
  3. Låt sjuda tills äppelbitarna mjuknat helt, tillsätt mer vatten om det behövs.
  4. Lägg äppelbitarna på en tallrik och låt svalna.

Smultopping:

  1. Blanda havregryn, mjöl och socker och nyp ihop med smöret. Ställ åt sidan.

Kaka:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och blanda med mjölk.
  3. Blanda mjöl, socker, bakpulver, kardemumma och salt.
  4. Tillsätt smörblandningen och vispa till ett smul. Tillsätt ägg och vispa till en deg.
  5. Tryck ut degen jämnt i formen.
  6. Strö ut äppelbitarna ovanpå kakan.

Topping:

  1. Smält smöret och blanda med mjölk.
  2. Vispa färskosten, ägg och vanilj krämigt.
  3. Tillsätt smörblandningen och vispa samman.
  4. Tillsätt florsocker och vispa slätt.
  5. Häll smeten ovanpå äppelbitarna i formen och jämna ut.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter.
  7. Ta ut kakan och strö över smulet.
  8. Flytta ner gallret ett steg och grädda i ytterligare ca 10 minuter eller tills kanterna satt sig, mitten är något lös och smulet fått färg.
  9. Låt svalna och ställ i kylen för att kallna helt.
  10. Skär i önskade bitar, pudra eventuellt med florsocker och servera.

Enkelt & gott!

0

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x