Ett av de absolut populäraste recepten just nu är sega smörkakor. Självklart vill jag köra vidare på det receptet och la till kakao i den här varianten.
Succé! Det smakar som kladdkaka men snäppet godare eftersom cheesecaketoppingen lägger på en extra dimension. Eller dimension låter kanske för rymdkopplat, lite science fiction. Himmelskt goda höhö.
Det här är en bra kaka att ta med till knytkalas, bufféer och picknickar, skär i små bitar och så blir det både dessert och kaka i ett. Mycket, mycket goda!
Om du vill ha en ljus topping kan du hoppa över kakao i den. De här går bra att frysa in.
Smörkakor
10-20 st
Kaka:
125 g smör
2½ msk mjölk
4½ dl vetemjöl
3½ dl socker
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 st ägg
Topping:
125 g smör
2 msk mjölk
200 g färskost
2 st ägg
4 dl florsocker
½ dl kakao
Instruktioner:
- Ta fram ägg och färskost så att de blir rumstempererade.
- Sätt ugnen på 175 grader och klä en form, , ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.
Kaka:
- Smält smöret och blanda med mjölk.
- Blanda mjöl, socker, kakao, bakpulver och salt.
- Tillsätt smörblandningen och vispa till ett smul. Tillsätt ägg och vispa till en deg.
- Tryck ut degen jämnt i formen.
Topping:
- Smält smöret och blanda med mjölk.
- Vispa färskosten krämig.
- Tillsätt smörblandning och ägg, vispa samman.
- Tillsätt florsocker och kakao, vispa slätt.
- Häll smeten ovanpå kakdegen och bred ut jämnt.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills kanterna satt sig och mitten fortfarande är något rörlig.
- Låt svalna och ställ i kylen för att kallna helt.
- Skär i önskade bitar. De gör sig allra bäst i lite mindre bitar.
Enkelt & gott!