Snabb & lyxig mandeltårta

Mandeltårta, Suksesstårta eller Oscar den nånting-tårta kommer här i en snabb variant. Enklare, inga ägg som behöver separeras, kokas försiktigt, vispas separat och försiktigt. Botten är lite kladdigare än originalet men precis lika god. I Tjoho!

Den senaste tiden har jag gjort den här toppingen flera gånger. Tror den kallas äggkräm eller gulkräm men eftersom jag gör den utan ägg så funkar just ”ägggkräm” rätt dåligt så jag har döpt den till ”gräddig smörkräm”.

Mandeltårta är en riktig favorit för min del men jag drar mig för att baka den, det är för krångligt. Därför är jag väldigt glad och nöjd med det här receptet, den är så mycket enklare att göra! Dock lika svårt att bara ta en bit så det gör inte jag, om biten inte är väldigt stor då kanske. Vi snackar åtminstone halva tårtan.

Det går fint att frysa in mandeltårtan.

Snabb mandeltårta
8-10 bitar

Botten:
200 g mandelmassa
1 st ägg
½ dl socker
½ dl potatismjöl
½ tsk bakpulver

Smör till formen

Smörkräm:
1½ dl grädde
3/4 dl socker
½ tsk vaniljpulver
1 msk majsstärkelse
100 g smör

Topping:
½ dl mandelspån, rostade

Instruktioner:

  1. Ta fram smör till fyllningen så att det blir mjukt.

Botten:

  1. Klä en springform, 20 cm, med bakplåtspapper i botten och pensla både insidan av kanterna och pappret med smör.
  2. Sätt ugnen på 175 grader och ställ in en plåt i mitten.
  3. Riv mandelmassan grovt och vispa ihop med ägg, socker, potatismjöl och bakpulver.
  4. Häll smeten i formen och jämna till.
  5. Grädda i 10 minuter eller tills kakan börjar få färg. Jämna till genom att försiktigt trycka ner kanterna med baksidan av en sked.
  6. Låt svalna i formen.

Smörkräm:

  1. Häll grädde, socker och majsstärkelse i en kastrull vispa samman.
  2. Koka upp och låt sjuda tills krämen tjocknat, vispa hela tiden.
  3. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt lite smör och vispa tills det smält. Tillsätt mer tills allt smör blandats in helt. Låt svalna något.
  4. Häll smörkrämen i mitten av kakan, en bit innanför kanten. Bred ut och strö över mandelspån.
  5. Ställ i kylen för att stelna helt.

Enkelt & gott!

1

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x