Suksessgrottor eller Mandeltårtegrottor

Suksessgrottor eller mandeltårtegrottor!

Okej, ingen hemlighet att mandeltårta är en storfavorit för min del så här kommer ytterligare en variant. Den gräddiga smörkrämen är nästintill oslagbar och jag erkänner att jag gärna äter den med sked. Men, det är ännu godare tillsammans med en mjukseg mandelbotten.

När det gäller smörkrämen så räcker den här satsen till 24 st grottor. Anledningen till att jag inte halverat det är att det blir för liten mängd för att få en bra kräm. Jag valde att göra dubbel sats av grottorna den här gången men du kan lika gärna servera extra smörkräm till.

Om du väljer att kyla ner smörkrämen och spritsa på grottorna kan du fylla upp med all smörkräm.

Jag gillar det norska namnet; Suksesskake, det är ju precis vad det är. Mandeltårta låter inte lika kul även om det är fint. Namnet Oscar II:s tårta använder jag inte alls.

Ja, de här är glutenfria!

Tidigare har jag gjort en dubbel mandeltårta, snabb mandelårta och mandeltårta i bitar.

Suksessgrottor
12 st

Botten:
200 g mandelmassa
1 st ägg
½ dl socker
3/4 dl potatismjöl

Smörkräm, räcker till 24 st grottor. Läs ovan!
1½ dl grädde
3/4 dl socker
½ tsk vaniljpulver
1 msk majsstärkelse
100 g smör

Topping:
2 msk rostade mandelspån (kan uteslutas)

Instruktioner:

  1. Ta fram smör till fyllningen så att det blir mjukt.
  2. Ställ muffinsformar i en muffinsplåt för 12 st.
  3. Sätt ugnen på 180 grader.

Grottor:

  1. Riv mandelmassan grovt och vispa ihop med ägg, socker och potatismjöl.
  2. Fördela smeten i formarna, jag använder en liten kakskopa för att få helt jämna kakor.
  3. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills kakorna fått färg.
  4. Ta ut plåten och gör direkt en fördjupning i varje kaka. Jag använde handtaget på en slickepott och formade groparna med.
  5. Lyft upp grottorna och ställ på ett galler för att svalna helt.

Smörkräm:

  1. Häll grädde, socker och majsstärkelse i en kastrull vispa samman.
  2. Koka upp och låt sjuda tills krämen tjocknat, vispa hela tiden.
  3. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt lite smör och vispa tills det smält. Tillsätt mer tills allt smör blandats smält ihop helt. Låt svalna något.

    Om du vill kan du ställa in smörkrämen i kylen så att den blir helt kall. Därefter lägga den i en spritspåse och spritsa fyllningen i grottorna. Läs mer i texten ovan!
  4. Ta loss grottorna ur formarna, inget måste men jag tycker att det blir finare utan papper.
  5. Spritsa eller skeda smörkräm i alla grottor och toppa eventuellt med några mandelspån.
  6. Ställ i kylen för att stelna helt.

Enkelt & gott!

0

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x