Bullar, bullar, bullar. Här är en fluffig variant bakad i form. Det går snabbt att göra och som bonus toppas de med chokladglasyr. Som cinnabons, eller danska kanelsnegle.
Fakta: det kan omöjligtvis bli för många bullar. Eller bullrecept. Så testa de här och tacka mig sen. Det var allt.
Kanelbullar i form med chokladglasyr
12 st
Vetedeg:
25 g jäst
3 dl mjölk eller vatten
1 dl socker
6-7 dl mjöl
75 g smör
½ tsk salt
Smör till formen
Fyllning:
150 g smör
1 dl farinsocker
1 msk kanel
Glasyr:
15 g smör
3 msk mjölk eller grädde
2 msk kakao
3-4 dl florsocker
Instruktioner:
- Ta fram smöret, både till fyllning och deg, så att det blir rumstempererat.
Vetedeg:
- Smula jästen och lägg i bunken.
- Värm mjölken till ljummet, tillsätt och rör om tills jästen lösts upp.
- Tillsätt socker och mjöl. Arbeta samman till en deg.
- Dela smöret i mindre bitar och tillsätt tillsammans med salt.
- Arbeta samman till en glansig och smidig deg som släpper från bunkens kanter. Det tar ca fem minuter med maskin eller tio minuter för hand.
- Täck över bunken och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
- Smörj en ugnsform, ca 20 x 30 cm med smör.
Fyllning:
- Vispa samman smör, socker, kanel och kakao.
Utbakning:
- Kavla degen till en platta, ca 40 x 30 cm.
- Bred ut fyllningen över hela plattan och rulla ihop. Skär 12 st bitar, 3-4 cm breda och lägg glest i formen med snittytan uppåt.
- Låt jäsa övertäckt i en halvtimme.
Gräddning:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills bullarna fått färg. Om mittendelen av bullarna har rest sig för mycket kan du försiktigt trycka ner dem med baksidan av en sked.
- Pensla på sockerlag och låt svalna medan du gör glasyren.
Glasyr:
- Smält smöret med mjölken och vispa ner kakao. Tillsätt lite florsocker i taget och vispa tills du har en slät glasyr.
- Bred glasyren på bullarna och servera!
Enkelt & gott!