Fluffiga pistagebullar i form

Ett av mina senaste favoritrecept är de här bullarna, de blir bra varje gång och är enkla att baka. Här har jag smaksatt dem med pistagekräm och mandelmassa, succé blev det.

Glasyren på bilden blev alltför söt så receptet på just den skippar jag. Istället kan du strö över hackade pistagenötter direkt efter sockerlagen eller ringla över lite pistagekräm.

Självklart kan du dubbla satsen och göra samma sak med den andra deghalvan eller kanske göra kanelbullar med chokladglasyr, recept här.

Pistagebullar
9-12 st

Vetedeg:
25 g jäst
3 dl vatten
1 dl socker
6-7 dl mjöl
75 g smör
½ tsk salt

Smör till formen

Fyllning:
75 g mandelmassa
75 g smör
75 g pistagekräm

Sockerlag:
½ dl vatten
½ dl socker

Topping: (kan uteslutas)
50 g hackade pistagenötter, neutrala eller saltade
½ dl pistagekräm

Instruktioner:

  1. Ta fram smör, både till fyllning och deg, så att det blir rumstempererat.

Vetedeg:

  1. Lös upp jäst med ljummet vatten.
  2. Tillsätt socker och mjöl. Arbeta samman.
  3. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt tillsammans med salt.
  4. Arbeta samman till en glansig och smidig deg som släpper från bunkens kanter. Det tar ca fem minuter med maskin eller tio minuter för hand.
  5. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
  6. Smörj en ugnsform med smör, ca 20 x 30 cm för 12 st eller 20 x 20 cm för 9 st.

Fyllning:

8. Riv mandelmassan grovt och rör ihop med smör och pistagekräm.
9. Kavla degen till en platta, ca 40 x 30 cm, bred på fyllningen över hela plattan och rulla ihop. Skär nio eller tolv lika stora bitar och lägg glest i formen med snittytan uppåt.
10. Låt jäsa övertäckt tills bullarna nuddar varann, ca 45 minuter.
11. Sätt ugnen på 200 grader.

Sockerlag:

12. Blanda hett vatten och socker, rör om tills sockret smält.

Gräddning:

13. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills bullarna fått färg. Om mittendelen av bullarna har rest sig kan du försiktigt trycka ner dem med baksidan av en sked.
14. Pensla bullarna med sockerlag, ringla eventuellt över pistagekräm och strö över hackade nötter.

Enkelt & gott!

1

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x