Svarta vinbär är ett sådant där vuxet bär, tycker jag, som smakar lite lyxigt och speciellt.
Buskarna får så få bär om man jämför med röda vinbär, jag jämför såklart, och då känns de dyra och extra värdefulla. Därför vill jag se till att de får spela huvudrollen när de är med i bakverk eller glass, och här toppades saftiga bullarna med en färskostglasyr som matchar bären perfekt.
Så gott och fint att bjuda på till fika!
Bullar
12 st
25 g jäst
3 dl mjölk
75 g smör
½ dl socker
1 tsk kardemumma
½ tsk salt
6-7 dl mjöl
Svartvinbärspuré:
150 g svarta vinbär (frysta går bra)
1/4 dl socker
Fyllning:
50 g smör
2 dl svartvinbärspuré
½ dl socker (kan uteslutas)
Glasyr:
150 g färskost
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3-4 msk grädde
Instruktioner:
Bullar:
1. Lös upp jästen i kall mjölk.
2. Klicka i mjukt smör och tillsätt socker, kardemumma, salt och blanda.
3. Häll i mjöl, lite taget och arbeta samman, minst fem minuter i maskin eller tio minuter för hand.
4. Låt jäsa under bakduk i två timmar.
5. Klä en bakform, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper eller smörj den med smör.
Svartvinbärspuré:
6. Koka samman vinbär och socker tills det tjocknar, ca 10 minuter.
7. Mosa genom en finmaskig sil och låt svalna. Du behöver 2 dl till fyllningen.
Montering:
8. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel.
9. Bred på mjukt smör över hela degplattan, strö över socker och bred sist på svartvinbärspuré.
10. Rulla ihop plattan på längden och skär 3-4 cm breda bullar. Lägg glest i formen.
11. Låt bullarna jäsa övertäckt i en timme.
12. Sätt ugnen på 175 grader.
13. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Bullarna ska ha fått färg och inte sjunka ihop om du trycker lätt på den mittersta.
14. Låt svalna något i formen.
Glasyr:
15. Vispa färskost, florsocker och vaniljsocker slätt.
16. Tillsätt grädden och vispa snabbt samman.
17. Bred glasyren över de avsvalnade bullarna.
Enkelt & gott!