Jordgubbs- & kardemummabullar i form

Att baka bullar i form på det här viset ger både fluffga och saftiga bullar, de är smidiga att baka och enkla att variera.

Sylten jag använde i de här bullarna är hemmagjord, därmed extra smakrik och med bärbitar istället för helt mosade eller mixade jordgubbar. Jag gillar när det både syns och känns ordentligt att sylten är gjord av färska jordgubbar. Det går självklart bra att använde köptesylt eller så kan du hacka eller mosa färska jordgubbar lite grovt, eventuellt med lite socker.

Receptet är för en form, 12 st bullar, men jag brukar göra dubbel sats. Smidigt sätt också att testa olika varianter. Exempelvis Kanelbullar med chokladglasyr eller Pistagebullar.

Bullarna går fint att frysa in men tänk på att separera dem innan om du tänkt ta fram en bulle i taget.

Kardemumma- & jordgubbsbullar med glasyr
12 st

Vetedeg:
25 g jäst
3 dl mjölk eller vatten
1 dl socker
6-7 dl mjöl
1 tsk kardemumma, färskmalen
75 g smör
½ tsk salt

Fyllning:
100 g smör
1-2 dl jordgubbssylt, fast

Glasyr:
15 g smör
3 msk grädde eller mjölk
3-4 dl florsocker

1 msk frystorkade jorgubbar (kan uteslutas)

Instruktioner:

  1. Ta fram smöret, både till fyllning och deg, så att det blir rumstempererat.
  2. Klä en form, 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.

Vetedeg:

  1. Lös upp jäst i ljummet vatten.
  2. Tillsätt socker och mjöl. Arbeta samman till en deg.
  3. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt tillsammans med salt.
  4. Arbeta samman till en smidig deg som släpper från bunkens kanter. Det tar ca fem minuter med maskin eller tio minuter för hand.
  5. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.

Utbakning:

  1. Kavla degen till en platta, ca 40 x 30 cm.
  2. Bred först på smör över hela plattan och sen ett lager med sylt. Rulla försiktigt ihop, lyft degen ordentligt så att all sylt stannar i rullen.
  3. Skär 12 st lika stora bitar, 3-4 cm breda och lägg glest i formen med snittytan uppåt.
  4. Låt jäsa övertäckt i en 45 minuter.

Gräddning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills bullarna fått färg.
  3. Pensla med sockerlag och låt svalna.

Glasyr:

  1. Smält smöret med grädde och vispa samman med florsocker, lite i taget tills du har en slät glasyr. Tillsätt mer grädde eller socker om det behövs.
  2. Bred glasyren på bullarna och strö över krossade torkade jordgubbar.

Enkelt & gott!

1

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x