Glutenfria saftiga Mandeltårtebitar

Mandeltårtebitar med saftig botten och en massa gräddig smörkräm ovanpå. Glutenfri och så mycket lättare att baka än den klassiska Mandeltårtan.

Den här räcker till många och kan delas i önskade bitar. Den serveras bäst som just tårta med bestick då botten är både kladdig och kan vara något smulig, speciellt om den inte fått sätta sig helt. Rekommenderar därför att du fryser in den.

Det här är alltså min version av Mandeltårta, Suksesstårta eller Oscar den II, kärt barn osv.

Ja, jag har extra mycket smörkräm på, pga av löjligt gott, men det går bra att halvera den. Jag tänker mer att ju mer smörkräm, desto mindre bitra kan man skära den ioch den räcker till fler. Anledningen till att botten är så gul är för att jag hade ynnesten att baka med hemägg. Extra fint ska det vara!

Som jag tidigare nämnt så är det här en av mina fikafavoriter och jag är så glad att jag gjort den här i en enklare variant. Precis lika god.

Här är samma kaka men i en rund och mindre variant.

En av mina favoritformar, som jag bakat den här tårtani, kommer från NordicWare och du hittar den här.

Mandeltårtebitar
ca 20 st

Botten:
400 g mandelmassa
1½ dl potatismjöl
1½ dl socker
3 st ägg
1 tsk bakpulver

Smör till formen

Smörkräm:
3 dl grädde
1½ dl socker
1 tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
2 msk majsstärkelse
250 g smör

Topping:
2 dl mandelspån

Instruktioner:
Topping:

  1. Lägg mandelspånen i en torr panna på medelvärme. Rosta under omrörning tills de börjar få färg. Låt svalna.

Botten:

  1. Klä en form, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper och pensla med smör.
  2. Sätt ugnen på 175 grader och ställ in ett galler ett steg nedanför mitten.
  3. Riv mandelmassan grovt och blanda med potatismjöl och bakpulver.
  4. Vispa socker och ägg fluffigt.
  5. Vänd ner mandelmasseblandningen med en slickepott.
  6. Häll smeten i formen och jämna till.
  7. Grädda i ca 20 minuter eller tills kakan börjar få färg och mitten är stilla.
  8. Låt svalna i formen.
  9. Lägg ett bakplåtspapper på den kalla kakan och vänd upp den på det nya pappret, på samma sätt som med rulltårta. Dra försiktigt loss det andra pappret. Lyft tillbaka kakan i formen. Det här görs då botten är kladdig på undersidan och blir svår att lossa om den inte vänds på.

Smörkräm:

  1. Häll grädde, socker och majsstärkelse i en kastrull vispa samman.
  2. Koka upp och låt sjuda under vispning tills krämen tjocknat.
  3. Ta kastrullen från värmen, tillsätt lite smör och vispa tills det smält. Tillsätt mer smör tills allt blandats in helt.

Montering:

  1. Häll smörkrämen över hela kakan, jämna till och strö över mandelspån.
  2. Ställ in kakan i kyl eller frys för att stelna ett par timmar, eller längre. Frys gärna in den och skär i bitar när den är fryst. Förvara i kyl eller frys.

Enkelt & gott!

1

Författare: Yvonne

Prenumerera
Notis om
guest

2 Kommentarer
nyaste
äldsta mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Birgit Isaksson
Birgit Isaksson
2 dagar sedan

Måste prova att baka.

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x